Chałka

Chałka - słodkie, puszyste drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza. Chałka zwana jest też czasem plecionką, struclą (na Górnym Śląsku) albo kukiełką (na Podhalu). Jest rytualnym typem pieczywa dla Żydów, którzy zwyczajowo spożywają ją w czasie szabatu

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pieczywo chleb chałka strucla

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.53 z 149 głosów)


Składniki:

  • 10 dag suszonych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 dag mąki
  • żółtko wymieszane z łyżką wody
  • łyżeczka maku

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Chałka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdże zalewamy 3–4 łyżkami wody, odstawiamy na 5 min. Olej i cukier mieszamy z resztą wody. Jajka mieszamy z solą, drożdżami, wodą z olejem. Wsypujemy połowę mąki, mieszamy ręką. Zarabiamy stopniowo resztę mąki, zagniatamy, formujemy kulę (ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia, być miękkie i lekko kleiste). Wyrabiamy je 5–8 min na podsypanej mąką stolnicy, podnosząc je i rzucając, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia i obtaczamy, pokrywając warstwą oleju. Przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godz., aż podwoi swoją objętość. Wyjmujemy na stolnicę, wybijamy z niego powietrze. dzielimy na 3 części. Z każdej formujemy w dłoniach długi wałek o cienkich końcach. Wałki zaplatamy, formując chałkę grubą pośrodku, cieńszą na końcach. Układamy na natłuszczonej blasze, odstawiamy na 1 godz. Smarujemy chałkę żółtkiem rozmąconym z wodą i posypujemy makiem. Pieczemy 35–40 min w temp. 190°c.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: