Drożdżówka Żyrafa

Ocena:

4.45 (155)

  • 3 godz. 20 min.
Drożdżówka maślana Żyrafa

Składniki:

  • Składniki na Żyrafę- maślaną chałkę: na keksówkę o wymiarach 12x32 cm
  • 400 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant (lub 20 g świeżych)
  • 50 g cukru waniliowego
  • 250 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 60 g roztopionego masła
  • DODATKOWO:
  • 1,5-2 łyżki kakao gorzkiego
  • 3 łyżki cukru
  • 30-40 ml ciepłego mleka
  • roztrzepane jajko lub mleko do posmarowania

Drożdżówka żyrafa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na około 5 minut (jeśli robimy ciasto ze świeżych drożdży najpierw przygotowujemy rozczyn), po tym czasie dodajemy sól i zagniatamy (ręcznie lub za pomocą miksera) gładkie ciasto. Po około 5 minutach wlewamy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Następnie ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część odkładamy, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką. Kakao mieszamy z mlekiem na papkę, dodajemy wraz z cukrem do większego kawałka ciasta i znów wyrabiamy, aż do całkowitego połączenia. Tak przygotowane ciemne ciasto również oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdy kawałek chwilę wyrabiamy i dzielimy na 5 równych części (dobrze posłużyć się wagą).
  • Każdy biały kawałek ciasta wałkujemy na podłużny placuszek o długości około 55 cm (jest to naprawdę trudne zadanie, bo ciasto jest bardzo cienkie), natomiast ciasto z kakaem rolujemy na wałek o takiej samej długości. Ciemne ciasto kładziemy na białym, ciemne zawijamy w białe i dzielimy na pół.Tak przygotowane "roladki" układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia (na spodzie trzy, później cztery i na wierzchu również trzy).Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 45-60 minut do wyrośnięcia. Na 15 minut przed końcem nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C. Wyrośniętą chałkę smarujemy jajkiem lub mlekiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut, przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką. Jeśli lubimy chrupiącą skórkę zostawiamy ciasto w formie, jeśli lubimy skórkę mięciutką wyjmujemy ciasto z formy i zawijamy je w mokrą ściereczkę. Po 15 minutach chałka jest gotowa!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne