Doskonały sposób na wykorzystanie czerstwej bułki lub chałki - wypróbuj przepis na zapiekankę waniliową z truskawkami. Najlepsza w towarzystwie lodów waniliowych!
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.46 z 186 głosów)
Pieczywo kroimy w kostkę. Żółtka ucieramy z cukrem, proszkiem do pieczenia i połową śmietany, mieszamy z pieczywem, odstawiamy na 10 min.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Żaroodporną formę do tarty lekko natłuszczamy, posypujemy tartą bułką.
Oczyszczone truskawki kroimy w plasterki. Białka ubijamy z jedną torebką cukru waniliowego. Namoczone pieczywo mieszamy z truskawkami i pianą, nakładamy do formy, pieczemy około 40 min.
Resztę kremówki ubijamy z drugą torebką cukru waniliowego na sztywno. Zapiekankę oprószamy cukrem pudrem, podajemy z waniliową śmietaną.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017
Podobne przepisy: deseryPorady
Inną wersją zapiekanego deseru z truskawkami jest crumble: 1 kg truskawek obieramy i kroimy w grube plasterki, dodajemy 3 łyżki cukru, mieszamy, przekładamy do formy. Z 3 łyżek cukru, 3 łyżek mąki i 3 łyżek masła robimy kruszonkę, (zagniatamy palcami, tworząc okruszki). Kruszonką i 2 łyżkami płatków migdałowych posypujemy truskawki. Zapiekamy 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Podajemy gorące, pysznie smakuje z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Komentarze