Pyszna chałka

Najlepsza z masłem jeszcze ciepła, albo z wędliną czy dżemem.

dodany przez: jambalaya jambalaya

pieczywo chleb chałka kanapki przekąski

Czas przygotowania:
2godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 191 głosów)

Składniki:

  • ok 0,5 kg mąki
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek wody
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka sezamu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Pyszna chałka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę przesiać do miski, zacząć od 0,4 kg, dodać sól. W miseczce rozkruszyć drożdże. Mleko lekko podgrzać by było ciepłe, dodać miód, wymieszać- miksturą zalać drożdże, mieszać aż do ich rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, zdjąć z ognia, dodać 5-6 łyżek wody, wymieszać.
  • W mące zrobić zagłębienie, wbić 2 jaja, dodać rozczyn z drożdży oraz masło z wodą, wymieszać drewniana łyżką. Blat wysypać mąką, wyłożyć ciasto, wyrabiać aż pojawią się pęcherzyki, powinno być miękkie, elastyczne, puszyste. W razie potrzeby dodawać mąkę , by ciasto nie przyklejało się do rąk i blatu.
  • Dużą deskę, tacę lub blachę oprószyć mąką, położyć kulę ciasta, przykryć sucha ściereczka odłożyć na ok 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce- ma podwoić objętość.
  • Ciasto raz jeszcze wyrobić, podzielić na 3 części, z każdej uformować długi paluch ok. 30cm. Ułożyć je obok siebie i zapleść warkocz, wystające końce schować pod spód. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Piekarnik nagrzać do temp 190 stopni.
  • Chałkę wysmarować rozbełtanym jajem za pomocą pędzelka, posypać sezamem. Piec ok. 40 minut na złocisty lub jak kto woli bardziej rumiany kolorek. Moja chałka wyszła 38 cm-owa;)
  • Na ciepło znakomicie smakuje z samym masłem. Można tez dodać do ciasta więcej miodu i 2 garści wcześniej namoczonych rodzynek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: