Czekoladowa chmura

Czekoladowa chmura to intensywne w smaku, wilgotne ciasto udekorowane lekkim kremem mascarpone oraz owocami. Nie zawiera ono w sobie ani grama mąki. W związku z tym stanowi idealną propozycję na deser dla wszystkich osób unikających glutenu. Poza tym czekoladowa chmura z truskawkami, malinami i borówkami przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom brownie.

dodany przez: Agnieszka Pietroń

ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Czekoladowa chmura - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy oraz osuszamy. Dwa jajka wbijamy do dużej miski, a z pozostałych czterech oddzielamy białko od żółtka.

  • 2.

    Czekolada: łamiemy ją na mniejsze kawałki i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wrzucamy masło. Całość ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Na końcu powinna powstać jednolita, płynna masa czekoladowa. Odkładamy ją na bok do lekkiego ostygnięcia.

  • 3.

    Żółtka: wrzucamy je do dwóch jajek znajdujących się w misce. Składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • 4.

    Białka: przenosimy je do głębokiego naczynia i ubijamy, stopniowo dodając cukier. Na końcu powinna powstać sztywna piana, którą następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową. Surowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie odstawiamy je do ostygnięcia. Zauważymy wtedy, że jego środek delikatnie się zapadnie – to dobry znak, później nałożymy na niego krem.

  • 5.

    Krem: śmietankę, krem oraz cukier puder przekładamy do miski. Całość ubijamy do uzyskania sztywnej, gęstej masy.

  • 6.

    Czekoladowa chmura: ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Deser dekorujemy kremem mascarpone oraz owocami.

Porady

  • Czekoladowa chmura to wspaniały deser, który zamiast kremu mascarpone, możemy udekorować także bitą śmietaną bądź zwykłym cukrem pudrem. Niektórzy oblewają go dodatkowo polewą czekoladową. Ciasto świetnie komponuje się z różnymi świeżymi owocami. Oprócz truskawek, malin oraz borówek, warto sięgnąć również po porzeczki, banany, a nawet ananasa. 
  • Gorzką czekoladę możemy zastąpić deserową lub mleczną. Nic się nie stanie, jeśli postanowimy wymieszać produkty ze sobą. Ciasto w takim wydaniu będzie odznaczać się słodszym smakiem.
  • Niektórzy wzbogacają ciasto o niewielką ilość amaretto lub cointreau. Wystarczy wymieszać 1-2 łyżki likieru z pozostałymi składnikami. Taki dodatek nada deserowi wspaniałego aromatu. W wersji bezalkoholowej polecamy dodać startą skórkę z pomarańczy. Pamiętajmy, żeby wcześniej dobrze wyszorować i wyparzyć owoc.
  • Jeśli zależy nam na tym, żeby krem był sztywniejszy, to możemy zmniejszyć ilość śmietanki o połowę. Niektórzy dodają również żelatynę. Wcześniej należy ją namoczyć w wodzie i delikatnie podgrzać, aż się rozpuści. W ostateczności możemy sięgnąć po śmietan-fix, który wystarczy wsypać pod koniec ubijania kremu.
  • Śmietanka powinna cechować się wysoką zawartością tłuszczu, czyli 30% lub 36%. Poza tym musi ona być dobrze schłodzona. Polecamy odłożyć ją do lodówki na parę godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że się ubije.
  • Zamiast mascarpone możemy użyć innego, neutralnego w smaku serka śmietankowego lub trzykrotnie mielonego twarogu. W przypadku tego drugiego produktu krem będzie nieco cięższy. W związku z tym warto dodać go w mniejszej ilości.
  • Zwykły cukier biały bez problemu zamienimy na trzcinowy. Ponadto równie dobrze sprawdzi się tutaj ksylitol, erytrytol lub fruktoza – cechują się one wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym. Pamiętajmy jednak, że różnią się od siebie natężeniem słodkości. Możliwe, że będziemy musieli zwiększyć lub zmniejszyć ilość wybranego produktu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy