Agnieszka Pietroń

Czekoladowa chmura

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Czekoladowa chmura to intensywne w smaku, wilgotne ciasto udekorowane lekkim kremem mascarpone oraz owocami. Nie zawiera ono w sobie ani grama mąki. W związku z tym stanowi idealną propozycję na deser dla wszystkich osób unikających glutenu. Poza tym czekoladowa chmura z truskawkami, malinami i borówkami przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom brownie.

Składniki:

  • gorzka czekolada  300 g

  • jajka  6 szt.

  • cukier  125 g

  • masło  150 g

  • truskawki  100 g

  • maliny  100 g

  • borówki  100 g

  • śmietana 30%  500 ml

  • mascarpone  250 g

  • cukier puder  30 g

Czekoladowa chmura - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy oraz osuszamy. Dwa jajka wbijamy do dużej miski, a z pozostałych czterech oddzielamy białko od żółtka.

  • Krok 2:

    Czekolada: łamiemy ją na mniejsze kawałki i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wrzucamy masło. Całość ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Na końcu powinna powstać jednolita, płynna masa czekoladowa. Odkładamy ją na bok do lekkiego ostygnięcia.

  • Krok 3:

    Żółtka: wrzucamy je do dwóch jajek znajdujących się w misce. Składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • Krok 4:

    Białka: przenosimy je do głębokiego naczynia i ubijamy, stopniowo dodając cukier. Na końcu powinna powstać sztywna piana, którą następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową. Surowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie odstawiamy je do ostygnięcia. Zauważymy wtedy, że jego środek delikatnie się zapadnie – to dobry znak, później nałożymy na niego krem.

  • Krok 5:

    Krem: śmietankę, krem oraz cukier puder przekładamy do miski. Całość ubijamy do uzyskania sztywnej, gęstej masy.

  • Krok 6:

    Czekoladowa chmura: ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Deser dekorujemy kremem mascarpone oraz owocami.

Porady

  • Czekoladowa chmura to wspaniały deser, który zamiast kremu mascarpone, możemy udekorować także bitą śmietaną bądź zwykłym cukrem pudrem. Niektórzy oblewają go dodatkowo polewą czekoladową. Ciasto świetnie komponuje się z różnymi świeżymi owocami. Oprócz truskawek, malin oraz borówek, warto sięgnąć również po porzeczki, banany, a nawet ananasa. 
  • Gorzką czekoladę możemy zastąpić deserową lub mleczną. Nic się nie stanie, jeśli postanowimy wymieszać produkty ze sobą. Ciasto w takim wydaniu będzie odznaczać się słodszym smakiem.
  • Niektórzy wzbogacają ciasto o niewielką ilość amaretto lub cointreau. Wystarczy wymieszać 1-2 łyżki likieru z pozostałymi składnikami. Taki dodatek nada deserowi wspaniałego aromatu. W wersji bezalkoholowej polecamy dodać startą skórkę z pomarańczy. Pamiętajmy, żeby wcześniej dobrze wyszorować i wyparzyć owoc.
  • Jeśli zależy nam na tym, żeby krem był sztywniejszy, to możemy zmniejszyć ilość śmietanki o połowę. Niektórzy dodają również żelatynę. Wcześniej należy ją namoczyć w wodzie i delikatnie podgrzać, aż się rozpuści. W ostateczności możemy sięgnąć po śmietan-fix, który wystarczy wsypać pod koniec ubijania kremu.
  • Śmietanka powinna cechować się wysoką zawartością tłuszczu, czyli 30% lub 36%. Poza tym musi ona być dobrze schłodzona. Polecamy odłożyć ją do lodówki na parę godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że się ubije.
  • Zamiast mascarpone możemy użyć innego, neutralnego w smaku serka śmietankowego lub trzykrotnie mielonego twarogu. W przypadku tego drugiego produktu krem będzie nieco cięższy. W związku z tym warto dodać go w mniejszej ilości.
  • Zwykły cukier biały bez problemu zamienimy na trzcinowy. Ponadto równie dobrze sprawdzi się tutaj ksylitol, erytrytol lub fruktoza – cechują się one wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym. Pamiętajmy jednak, że różnią się od siebie natężeniem słodkości. Możliwe, że będziemy musieli zwiększyć lub zmniejszyć ilość wybranego produktu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne