Czekoladowa chmura to intensywne w smaku, wilgotne ciasto udekorowane lekkim kremem mascarpone oraz owocami. Nie zawiera ono w sobie ani grama mąki. W związku z tym stanowi idealną propozycję na deser dla wszystkich osób unikających glutenu. Poza tym czekoladowa chmura z truskawkami, malinami i borówkami przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom brownie.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy oraz osuszamy. Dwa jajka wbijamy do dużej miski, a z pozostałych czterech oddzielamy białko od żółtka.
Czekolada: łamiemy ją na mniejsze kawałki i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wrzucamy masło. Całość ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Na końcu powinna powstać jednolita, płynna masa czekoladowa. Odkładamy ją na bok do lekkiego ostygnięcia.
Żółtka: wrzucamy je do dwóch jajek znajdujących się w misce. Składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Białka: przenosimy je do głębokiego naczynia i ubijamy, stopniowo dodając cukier. Na końcu powinna powstać sztywna piana, którą następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową. Surowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie odstawiamy je do ostygnięcia. Zauważymy wtedy, że jego środek delikatnie się zapadnie – to dobry znak, później nałożymy na niego krem.
Krem: śmietankę, krem oraz cukier puder przekładamy do miski. Całość ubijamy do uzyskania sztywnej, gęstej masy.
Czekoladowa chmura: ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Deser dekorujemy kremem mascarpone oraz owocami.
Porady
- Czekoladowa chmura to wspaniały deser, który zamiast kremu mascarpone, możemy udekorować także bitą śmietaną bądź zwykłym cukrem pudrem. Niektórzy oblewają go dodatkowo polewą czekoladową. Ciasto świetnie komponuje się z różnymi świeżymi owocami. Oprócz truskawek, malin oraz borówek, warto sięgnąć również po porzeczki, banany, a nawet ananasa.
- Gorzką czekoladę możemy zastąpić deserową lub mleczną. Nic się nie stanie, jeśli postanowimy wymieszać produkty ze sobą. Ciasto w takim wydaniu będzie odznaczać się słodszym smakiem.
- Niektórzy wzbogacają ciasto o niewielką ilość amaretto lub cointreau. Wystarczy wymieszać 1-2 łyżki likieru z pozostałymi składnikami. Taki dodatek nada deserowi wspaniałego aromatu. W wersji bezalkoholowej polecamy dodać startą skórkę z pomarańczy. Pamiętajmy, żeby wcześniej dobrze wyszorować i wyparzyć owoc.
- Jeśli zależy nam na tym, żeby krem był sztywniejszy, to możemy zmniejszyć ilość śmietanki o połowę. Niektórzy dodają również żelatynę. Wcześniej należy ją namoczyć w wodzie i delikatnie podgrzać, aż się rozpuści. W ostateczności możemy sięgnąć po śmietan-fix, który wystarczy wsypać pod koniec ubijania kremu.
- Śmietanka powinna cechować się wysoką zawartością tłuszczu, czyli 30% lub 36%. Poza tym musi ona być dobrze schłodzona. Polecamy odłożyć ją do lodówki na parę godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że się ubije.
- Zamiast mascarpone możemy użyć innego, neutralnego w smaku serka śmietankowego lub trzykrotnie mielonego twarogu. W przypadku tego drugiego produktu krem będzie nieco cięższy. W związku z tym warto dodać go w mniejszej ilości.
- Zwykły cukier biały bez problemu zamienimy na trzcinowy. Ponadto równie dobrze sprawdzi się tutaj ksylitol, erytrytol lub fruktoza – cechują się one wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym. Pamiętajmy jednak, że różnią się od siebie natężeniem słodkości. Możliwe, że będziemy musieli zwiększyć lub zmniejszyć ilość wybranego produktu.
Komentarze