Agnieszka Pietroń

Sernik z jagodami

Ocena:

0 (0)

  • 50 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Sernik z jagodami to połączenie kruchego, ciasteczkowego spodu, kremowej masy i słodkich owoców. Po upieczeniu możemy schłodzić go przez ok. 1 godzinę w lodówce. W takim wydaniu stanowi on orzeźwiający deser, który warto podać podczas upalnych dni. Jeśli macie ochotę na prosty w wykonaniu, a zarazem smaczny wypiek, polecamy przygotować ten wyjątkowy sernik z jagodami.

Składniki:

  • borówki  350 g

  • herbatniki  220 g

  • masło  100 g

  • twaróg  500 g

  • mascarpone  250 g

  • cukier  145 g

  • budyń śmietankowy  40 g

  • jajka  1 szt.

Sernik z jagodami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Borówki myjemy, a następnie osuszamy. Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce.

  • Krok 2:

    Spód ciasta: herbatniki wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy je na proszek. Masło przekładamy do rondelka oraz podgrzewamy, aż się roztopi. Na końcu łączymy je z ciasteczkami. Ciasto wykładamy na dno tortownicy. Wyrównujemy je i lekko dociskamy.

  • Krok 3:

    Masa serowa: twaróg przenosimy do miski. Dodajemy mascarpone, cukier oraz budyń śmietankowy. Łączymy składniki ze sobą za pomocą miksera. Na końcu wbijamy jajko i mieszamy masę. 

  • Krok 4:

    Pieczenie: gotową masę przekładamy do tortownicy. Całość wyrównujemy szpatułką, a następnie wierzch posypujemy 250 g borówek. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie odstawiamy je do ostygnięcia.

  • Krok 5:

    Podanie: sernik z jagodami wyjmujemy z formy i posypujemy go z wierzchu pozostałymi owocami.

Porady

  • Sernik z jagodami wspaniale wygląda udekorowany owocami. Ponadto niektórzy oblewają go dodatkowo polewą czekoladą bądź śmietanką. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, możemy posypać je także kruszonką. Z łatwością przygotujemy ją na bazie masła, mąki pszennej oraz cukru. Wystarczy rozetrzeć składniki palcami do uzyskania drobnych grudek.
  • Twaróg możemy zamienić na gotowy serek z wiaderka. Pamiętajmy jednak, żeby wybierać produkt o dobrej jakości, który odznacza się zbitą konsystencją. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasz sernik wyjdzie idealnie.
  • Do przygotowania deseru używamy świeżych borówek lub jagód. Poza sezonem na te owoce polecamy użyć mrożonego produktu. W takiej sytuacji należy go wcześniej rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody oraz osuszyć.
  • Mascarpone bez problemu zastąpimy ricottą. Nic się nie stanie, jeśli postanowimy wymieszać oba sery ze sobą. Produkty odznaczają się podobnym smakiem oraz konsystencją.
  • Spód sernika możemy wykonać również na bazie herbatników kakaowych bądź biszkoptów. Jeśli mamy czas, możemy samemu zrobić kruche ciasto. Powstaje ono na bazie mąki pszennej, cukru, masła oraz żółtka. Tak przygotowany spód należy podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut.
  • Budyń śmietankowy z powodzeniem zamienimy na ten waniliowy. Dodatek tego produktu sprawi, że ciasto będzie wyróżniać się pięknym aromatem. Poza tym niektórzy dodają do masy serowej zwykłą skrobię ziemniaczaną. Polecamy wtedy wzbogacić wypiek o 1-2 łyżeczki cukru waniliowego.
  • Sernik z jagodami warto po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny. Schłodzony deser idealnie sprawdzi się w upalne dni. 
  • Składniki na sernik mieszamy tylko do momentu, aż się połączą. Jeśli poświęcimy na ten proces zbyt dużo czasu, możemy niepotrzebnie napowietrzyć masę. W konsekwencji ciasto podczas pieczenia za bardzo wyrośnie, a następnie opadnie.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne