Racuchy drożdżowe pampuchy tradycyjne

Zapewne wszyscy je uwielbiamy, oprószone cukrem pudrem, jeszcze ciepłe rozpływające się w ustach.

ciasto drożdżoweracuchy

Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 192 głosów)

Składniki:

  • Składniki na ciasto drożdżowe mąka pszenna 3 szklanki mleko ciepłe 1 i 1/2 szklanki drożdże świeże 30 g cukier 3 łyżki sól szczypta jajko 1 ponadto: olej do smażenia
  • cukier puder do posypania 1 szklanka = 250 ml

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Drożdże kruszymy do kubka
  • dodajemy cukier
  • dwie łyżki mąki i trochę ciepłego mleka. Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski
  • dodajemy sól i mieszamy. Kolejno dodajemy gotowy zaczyn i rozbełtane jajko
  • mieszamy. Ciasto wyrabiamy parę minut
  • aby pozbyć się grudek i wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Ciasto drożdżowe przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzewamy na patelni. Łyżkę moczymy w zimnej wodzie
  • strzepujemy jej nadmiar i nakładamy porcję ciasta. Racuchy smażymy na rumiany kolor z obu stron. Usmażone racuchy przekładamy na ręcznik papierowy
  • aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ciepłe placuszki oprószamy cukrem pudrem.Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy