Drożdżowa baba nr 2

Przepisów na pyszne babki jest sporo oto kolejny z nich, przepyszna babka drożdżowa

Dodany przez:

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 5 żółtek
  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 5 dag drożdży
  • 8 dag masła
  • 280 ml mleka
  • 10 dag kandyzowanej papaji
  • 50 ml spirytusu

Przygotowanie

  1. Papaję zalać spirytusem i odstawić na kilka godzin, aby owoce dobrze nasiąkły spirytusem. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać po 2 łyżki cukru i mąki po wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem do białości do utartych jaj dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże oraz otarta skórkę z cytryny, wszystko wymieszać w trakcie dodawać płynne masło. Ciasto wyrabiać przy pomocy robota lub łyżki bo jak na ciasto drożdżowe jest dosyć luźne. Na koniec dodać papaję która powinna wchłonąć cały alkohol, ale jeśli tego nie zrobiła to należy odsączyć papaje i dopiero dodać. Wymieszane ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  3. Dużą formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, następnie przełożyć ciasto drożdżowe i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 180st około 45 minut
  4. po upieczeniu i wystudzeniu babkę wyjąc z formy i polać po wierzchu lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.

Wskazówki

Zamiast papaji tradycyjnie można dodać rodzynki.

mąka cukier masło mleko papaja
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze