Bułeczki drożdżowe z konfiturami

Co na podwieczorek? Polecamy bułeczki drożdżowe z konfiturami z dodatkiem soczystych jabłek. Gotowe bułeczki drożdżowe najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem.

dodany przez: mojegotowanie

ciasto drożdżowe bułeczki drożdżowe

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 189 głosów)


Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 60 ml mleka
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki białego cukru
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki masła
  • 2 jabłka, najlepiej antonówki
  • 2 łyżki konfitury z róży lub wiśniowej
  • 4 łyżki cukru pudru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Drożdże rozpuszczamy w mleku podgrzanym do temp. 35°C, dodajemy 3 łyżki mąki, sól, łyżkę białego cukru i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
  • 2 żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego pozostałą mąkę i kogel-mogel. Mieszamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto przestanie lepić się do rąk.
  • Obrane jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Konfitury odcedzamy na sicie z nadmiaru syropu. Ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe placki. Na każdym układamy trochę konfitury i ćwiartkę jabłka. Zlepiamy ciasto, smarujemy żółtkiem rozbitym z łyżeczką wody.
  • Układamy na blasze wyłożonej 3 warstwami papieru do pieczenia i wstawiamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Upieczone bułeczki studzimy i posypujemy ob cie cukrem pudrem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

Zobacz też: drożdżowe ślimaki z lukrem pomarańczowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy