Drożdżowa babka panettone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Drożdże wymieszać z 4 łyżkami letniej wody i odstawić na 30 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, szczyptą soli, zrobić dołek, wlać mleko i rozczyn drożdżowy, wymieszać. Odstawić na 30 min. Dodać stopione masło, szczyptę gałki muszkatołowej i żółtka. Wyrabiać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić na 6 godzin.
■ Do ciasta włożyć skórki: pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki, ponownie zagnieść.
■ Uformować kulę, przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej rulonem z pergaminu, który przedłuży ścianki formy i pozwoli babce wysoko wyrosnąć, tak aby osiągnęła charakterystyczny pionowy kształt. Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
■ Powierzchnię ciasta naciąć na krzyż i piec 50 minut w temperaturze 200°C. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć pergamin.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze