Babka drożdżowa

Ocena:

4.46 (165)

Babka drożdżowa

Składniki:

  • 50 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • szklanka mleka
  • 5 żółtek
  • 6 dkg Drożdży Babuni Lesaffre
  • 1/2 kostki masła
  • aromat waniliowy
  • skórka cytrynowa
  • czekoladowe łezki
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smarowania formy
  • cukier puder do posypania

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie produkty powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.
  • Zrobić rozczyn: Drożdże Babuni rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać 10 dkg maki i tyle mleka by uzyskać gęstość śmietany.
  • Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
  • Foremki posmarować tłuszczem (na babki dobrze jest smarować stopionym tłuszczem dwa razy) i posypać mąką.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, wanilię, otartą skórkę z cytryny, resztę mleka i wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Nadal wyrabiając, wlewać stopniowo rozpuszczone, lekko ciepłe masło i łezki czekoladowe. Ciasto od razu wkładać do foremek - do połowy wysokości. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto wyrośnie do końca foremek, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 st. C przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem, aby ciasto za bardzo się nie przypiekło.
  • Lekko schłodzone wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Porady

Na porcję wychodzą 2 babki.

Drożdże Babuni Tradycyjne - produkt uniwersalny. To propozycja dla wielbicieli pysznych domowych wypieków. Szczególnie polecane są do przygotowywania ciast słonych i pikantnych, takich jak: pizza, bułki, chleb. Sprawdzają się dobrze również w przypadku ciast słodkich. Produkt nie zawiera konserwantów i glutenu. Cena półkowa: 0,99 – 1,29 zł brutto.

Drożdże babuni

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne