Babka drożdżowa z ponczem

Przepisy na Wielkanoc - babka drożdżowa. Przygotowanie: 1 godzina Oczekiwanie: ok. 1 godzina Pieczenie: 1 godzina Porcja: 480 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

babki babka drożdżowa babka wielkanocna desery poncz

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
480 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 193 głosów)


Składniki:

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 żółtek
  • 12 dag masła
  • szklanka mleka
  • aromat rumowy
  • 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
  • sól
  • PONCZ:
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki rumu lub likieru pomarańczowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • cukier puder do posypania
  • masło do formy

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z ponczem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Żółtka ubić z cukrem na parze. Wlać do mąki, dodać wyrośnięty drożdżowy rozczyn, skórkę pomarańczową, aromat rumowy i szczyptę soli. Wyrabiać ok. 30 minut. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
  • Masło stopić, wlać do ciasta, wyrabiać jeszcze ok. 30 minut. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Formę do baby z kominkiem posmarować masłem, napełnić ciastem do 1/3 wysokości, odstawić do wyrośnięcia. Babkę piec godzinę w temp. 180°C.
  • Poncz: 1/2 szklanki wody zagotować z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Ostudzić, wlać rum lub likier, wymieszać. Ponczem nasączyć gorącą babkę, posypać cukrem pudrem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 480

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy