Przepyszny przepis na babkę z Drożdży Babuni.
materiały prasowe
(średnia 0 z 0 głosów)
1. Masło roztopić, ostudzić. Drożdże pokruszyć, wymieszać z połową cukru i mlekiem. Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać zaczyn. Odstawić na 15-20 minut. Dodać sól, masło i jajko, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
2. Formę grubo posmarować masłem. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać.
3. Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto. Ponownie zagnieść, spłaszczyć i rozwałkować na prostokąt (ok. 30x45 cm). Posmarować nadzieniem, zwinąć jak roladę, złączyć końce i przełożyć do formy.
4. Babkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C, piec 45-50 minut. Ostudzić na kratce. Udekorować polewą karmelową i płatkami migdałów.
babka drożdżowa - zobacz inne inspiracjePorady
Drożdże Babuni do słodkich wypieków - polecane miłośnikom dobrze wyrośniętych ciast słodkich. Produkowane są ze specjalnie wyselekcjonowanych szczepów drożdżowych wykazujących bardzo wysoką aktywność w słodkim środowisku. Znakomite do ciast drożdżowych: z kruszonką, owocami, rogalików, babek i wielu innych. Produkt nie zawiera konserwantów.
więcej na www.drozdzebabuni.pl
Komentarze