Zupa cebulowa z kukurydzą i jajeczną grzanką

Zupa cebulowa z dodatkiem kukurydzy i podana z jajeczną grzanką to proste danie z kuchni perskiej. Gwarancja oryginalnego, słodkiego, orientalnego smaku. Przepis poleca Agata Wojda.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 2–3 łyżeczki masła ghee
  • 6 dużych, słodkich cebul, pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżeczki mąki
  • łyżeczka suszonej kurkumy
  • 1 l wywaru jarzynowego
  • 2 kolby świeżej kukurydzy
  • 30 dag dużych liści szpinaku, pokrojonych w grube paski
  • ząbek czosnku, posiekany
  • na grzanki: 4 solidne kromki bułki wrocławskiej
  • 2–3 jajka
  • do smaku: kumin, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy łyżeczkę masła ghee, wrzucamy cebulę i smażymy tak długo, aż będzie miękka, słodka, delikatna i szklista.
  2. Oprószamy mąką i kurkumą, mieszamy, smażymy jeszcze 2 min. Wlewamy bulion, dokładnie mieszamy, gotujemy na niewielkim ogniu ok. 5 min.
  3. Z kukurydzy ostrym nożem zdejmujemy ziarenka, razem ze szpinakiem i czosnkiem dajemy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem; gotujemy 20 min.
  4. W tym czasie robimy grzanki: jajka ubijamy z odrobiną kuminu i soli, zanurzamy kromki, smażymy na złoto z obu stron na reszcie masła ghee.
  5. Zupę rozlewamy do kokilek, na wierzchu kładziemy grzankę i dodatkowo sadzone jajko.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Wskazówki

Masło ghee to termin stosowany wymiennie z masłem klarowanym. Do zupy nie używajmy szpinaku baby, tylko dużych mocnych liści, dokładnie umytych pod bieżącą zimną wodą. Można je ew. wymienić na paski włoskiej kapusty. Perskie zupy lubią dodatek orzechów włoskich oraz słodkich składników. Zaskoczę: zachęcam do eksperymentu z mocno dojrzałymi mirabelkami rozruszanymi kurkumą.

grzanki zupa cebulowa kuchnia perska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze