Kofty z jagnięciny

Mięsny specjał, który kojarzy się z wakacjami to bez dwóch zdań kofty z jagnięciny. Przepis na kofty z wyśmienitymi dodatkami poleca szefowa kuchni Agata Wojda.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Agata Wojda

dania mięsne

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 197 głosów)

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki jagnięcej
  • łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 20 g drobno startego sera typu cheddar, emmentaler, gruyer
  • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • płaska łyżeczka suszonej, mięty
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • żółtko

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • grillowanie

Kofty z jagnięciny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie składniki wyrabiamy na gładką masę. Doprawiamy, jak najbardziej nam smakuje. Masą oblepiamy patyki do szaszłyków, formując dość cienki wałek o dł. 20–25 cm. Gotowe kofty zostawiamy w lodówce na 30 min.
  • Smażymy na grillu (lub minimalnie natłuszczonej grillowej patelni) przez 6–8 min, co jakiś czas obracając. Gotowe kofty serwujemy z dodatkami np. w podłużnej bułce lub ciepłej picie.
  • Jako dodatki proponuję – pojedynczo lub po kilka naraz: gęsty jogurt przyprawiony do smaku sezamową pastą tahini, świeżo posiekaną miętą i koprem, posiekanym czosnkiem, solą i sokiem z cytryny plastry cebuli, zasolone i odstawione na 30 min, po czym wymieszane z posiekaną natką, oliwą i sumakiem majonez z odrobiną curry, kawałkami grillowanego ananasa i posiekaną kolendrą ajwar, czyli pastę z papryki, bakłażana i pomidorów serwowaną na zimno klasyczną sałatkę z posiekanych pomidorów, ogórka, cebuli i sera typu feta grillowane plastry bakłażana wymieszane z jogurtem, posiekanym czosnkiem i ostrą mieloną papryką sos chrzanowo-śmietanowy z dodatkiem łyżki żurawinowych konfitur.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

>>> Gdy nie mamy pewności, czy mielone jest dostatecznie doprawione – weźmy kawałek i usmażmy, zanim uformujemy całą resztę. Jeśli masa zanadto klei się do rąk, przepłukujmy je w zimnej wodzie.

>>> Uformowane mięso powinno przed smażeniem lub grillowaniem poleżeć w lodówce – ok. 30 min. >>> Aby uniknąć przypalania się patyków, wokół których okleiliśmy kofty, należy je włożyć na 30 min do zimnej wody

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy