Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.48 (197)
Agata Wojda, szefowa kuchni, poleca przepis na paprykę po węgiersku, czyli przetwory w bałkańskim stylu. Papryka faszerowana jest poszatkowaną kapustą i marynowana w pysznej zalewie.
kapusta 2 kg
papryka 2.5 kg
sól kamienna 40 g
gorczyca 20 g
nasiona kolendry 20 g
pieprz 10 g
woda 1.3 l
cukier 100 g
ocet jabłkowy 0.5 l
Kapustę szatkujemy lub ścieramy na dużych oczkach, posypujemy połową soli, skrapiamy odrobiną octu, mieszamy i zostawiamy na 3 godz., po tym czasie odciskamy sok.
Z papryk ścinamy wierzchołki z ogonkami, czyścimy w środku i napychamy kapustą. Układamy ciasno w wyparzonych słoikach.
Szykujemy marynatę: najpierw na suchej patelni prażymy przez 2 min wszystkie ziarenka. Wrzucamy do garnka z wodą, wsypujemy cukier, pozostałą sól i gotujemy przez 5 min.
Dodajemy ocet, pozwalamy odparować przez 5 min. Zalewamy słoiki gorącą marynatą, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy na sucho w piekarniku, w temp. 120°C, ustawione na blaszce wyłożonej ściereczką.
Przepis autorstwa Agaty Wojdy pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.
Porady
>>> Papryki muszą być mięsiste, dość zwarte i pięknie pachnieć. Idealnie, jeśli trafi się nam gruba, biała słodka odmiana.
>>> Przypomnę raz jeszcze, że marynatę doprawiamy według własnych upodobań i nie boimy się zmienić proporcji octu, cukru czy soli. Świetną marynowaną paprykę robi moja ciocia: do pokrojonej, ułożonej w słoikach wrzuca po grubym plasterku cebuli, kilka ziarenek ziela, liść laurowy, wlewa po łyżce oleju i płynnego miodu i zalewa gorącą zalewą z 1 i 1/4 l wody, 1/4 l octu spirytusowego 10%, garści soli i 1/2 szklanki cukru. Potem słoiki pasteryzują się w wodzie przez 20 min.