Agata Wojda, szefowa kuchni, poleca przepis na paprykę po węgiersku, czyli przetwory w bałkańskim stylu. Papryka faszerowana jest poszatkowaną kapustą i marynowana w pysznej zalewie.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.48 z 197 głosów)
Porady
>>> Papryki muszą być mięsiste, dość zwarte i pięknie pachnieć. Idealnie, jeśli trafi się nam gruba, biała słodka odmiana.
>>> Przypomnę raz jeszcze, że marynatę doprawiamy według własnych upodobań i nie boimy się zmienić proporcji octu, cukru czy soli. Świetną marynowaną paprykę robi moja ciocia: do pokrojonej, ułożonej w słoikach wrzuca po grubym plasterku cebuli, kilka ziarenek ziela, liść laurowy, wlewa po łyżce oleju i płynnego miodu i zalewa gorącą zalewą z 1 i 1/4 l wody, 1/4 l octu spirytusowego 10%, garści soli i 1/2 szklanki cukru. Potem słoiki pasteryzują się w wodzie przez 20 min.
Komentarze