Kapusta pekińska z krewetkami i pomelo

Inspirowane kuchnią wietnamską szybkie danie - kapusta pekińska, krewetki i pomelo zaskoczą Was smakiem! W tym przepisie liczą się też dodatki, które podkręcą końcowy smak. Przepis poleca Agata Wojda.

Dodany przez:

Z rybami i owocami morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 pomelo, dojrzałe, obrane i oczyszczone z białych błon
  • 5 łyżek oleju z orzechów arachidowych
  • 3 łyżki sosu nuoc mam (opis poniżej)
  • 3 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • płaska łyżeczka startego imbiru świeżego
  • łyżeczka skórki otartej ze sparzonej pomarańczy
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • szalotka, posiekana
  • 16 szt. krewetek 16/20 (opis poniżej), ugotowanych, bez ogona
  • kapusta pekińska, pokrojona
  • 40 g orzechów ziemnych, pokruszonych
  • łyżka posiekanej kolendry

Przygotowanie

  1. Pomelo rwiemy na 1-cm kawałki. Z oleju arachidowego, sosu nuoc mam, sosu sojowego, czosnku, imbiru, skórki pomarańczowej, octu i szalotki ukręcamy sos. Zalewamy nim krewetki i zostawiamy na 20 min.
  2. Kapustę pekińską mieszamy z pomelo, orzechami i kolendrą, a przed samym podaniem – z krewetkami.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019

Wskazówki

Nuoc mam to najpopularniejszy w kuchni wietnamskiej sos do zanurzania, przyrządzany na bazie sosu rybnego, z dodatkiem czosnku, chili, soku i skórki z limonki oraz brązowego cukru. Można kupić gotowy, ale lepiej zrobić domowy, idealnie na swój smak. Zamiast oleju arachidowego proponuję użyć 2 łyżek oleju sezamowego i 2 łyżek słonecznikowego i dorzucić na koniec do sałatki łyżkę sezamu uprażonego na suchej patelni.

Krewetki idealne są oznaczone na opakowaniu rozmiarem 16/20 – oznacza to, że na funt wagi wchodzi 16–20 sztuk. Są duże, mięsiste, można je kupić mrożone: po ugotowaniu (różowe) lub surowe (w pancerzach). Ugotowane po rozmrożeniu wrzucamy na zaledwie 5 s do osolonego wrzątku, surowe pozbawiamy pancerza, ogona i przewodu pokarmowego, który znajduje się na grzbiecie – nacinamy płytko nożykiem i wyjmujemy. Oczyszczone możemy usmażyć przez 2–3 min na rozgrzanym tłuszczu lub podgotować w lekko osolonym wrzątku.

Zobacz też: zupa krewetkowa w prostym przepisie

krewetki kapusta pekińska pomelo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy