Stek w sosie musztardowo-pieprzowym

Soczysty, wysmażony stek w sosie musztardowo-pieprzowym. Oryginalne danie dla fanów steków i sycącego obiadu z mięsem w roli głównej. Przepis na stek w sosie musztardowo-pieprzowym poleca Agata Wojda

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Agata Wojda

dania mięsne stek

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 153 głosów)

Składniki:

  • stek sirloin 4-cm grubości (ok. 450 g)
  • łyżka młotkowanego pieprzu
  • 1/2 łyżki dobrej oliwy
  • 50 g masła
  • dodatkowo: 2 szalotki, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • 3 łyżki ziołowej brandy
  • 80 ml esencjonalnego wołowego bulionu
  • łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
  • łyżeczka czubata musztardy diżońskiej
  • 3 łyżki gęstej, tłustej słodkiej śmietanki
  • sól morska

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Stek w sosie musztardowo-pieprzowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Stek „panierujemy” w młotkowanym pieprzu, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 3 godz., aby nabrał aromatu.
  • Rozwijamy i zaczynamy smażenie: na patelnię wlewamy oliwę i mocno rozgrzewamy, kładziemy stek i smażymy po 2 min z każdej strony. Zmniejszamy ogień, dodajemy połowę masła, podsmażamy 5–7 min, obracając w połowie. Zdejmujemy z patelni, odkładamy na chwilę w ciepłe miejsce.
  • Patelnię wycieramy papierem, dajemy na nią resztę masła i posiekane cebulki, dusimy 4 min. Dolewamy sos worcester, brandy, bulion, odparowujemy przez 2 min. Dodajemy zielony pieprz, musztardę, śmietanę, doprawiamy solą.
  • W gorącym sosie zatapiamy stek przed samym podaniem. Serwujemy go z domowymi frytkami i zieloną sałatą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

>>> Zamiast steka sirloin można wziąć kawałki polędwicy wołowej zwane filet mignon (ang. Tenderloin). Uważajmy wtedy na czas smażenia, ponieważ są one zdecydowanie delikatniejsze i mniej tłuste.

>>> Najbardziej pasującym tu sosem jest ten klasyczny, na bazie zredukowanego wywaru z kości wołowych i warzyw (bez soli!) – niestety, w domu ciężko go zrobić, trzeba bowiem przez kilka dni cierpliwie wygotowywać i uzupełniać wodą wywar na palonych gnatach wołowych, z którego regularnie należy zdejmować tłuszcz, a następnie zredukować do konsystencji gęstej jak miód. Taki słodko-słony sos miesza się z ziarenkami zielonego pieprzu i kostką zimnego masła i wylewa na usmażone filet mignon. Jeśli nie czujemy się na siłach, aby go zrobić, proponuję w zastępstwie wymieszać 150 ml ubitej śmietany, 100 ml majonezu i 50 g chrzanu, dosmaczyć musztardą diżońską, sokiem z pomarańczy i cukrem, podać do mięsa w towarzystwie łyżki konfitury z czarnej porzeczki.

Zobacz też: stek bavette na sałatce


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: