Soczysty, wysmażony stek w sosie musztardowo-pieprzowym. Oryginalne danie dla fanów steków i sycącego obiadu z mięsem w roli głównej. Przepis na stek w sosie musztardowo-pieprzowym poleca Agata Wojda
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.52 z 153 głosów)
Porady
>>> Zamiast steka sirloin można wziąć kawałki polędwicy wołowej zwane filet mignon (ang. Tenderloin). Uważajmy wtedy na czas smażenia, ponieważ są one zdecydowanie delikatniejsze i mniej tłuste.
>>> Najbardziej pasującym tu sosem jest ten klasyczny, na bazie zredukowanego wywaru z kości wołowych i warzyw (bez soli!) – niestety, w domu ciężko go zrobić, trzeba bowiem przez kilka dni cierpliwie wygotowywać i uzupełniać wodą wywar na palonych gnatach wołowych, z którego regularnie należy zdejmować tłuszcz, a następnie zredukować do konsystencji gęstej jak miód. Taki słodko-słony sos miesza się z ziarenkami zielonego pieprzu i kostką zimnego masła i wylewa na usmażone filet mignon. Jeśli nie czujemy się na siłach, aby go zrobić, proponuję w zastępstwie wymieszać 150 ml ubitej śmietany, 100 ml majonezu i 50 g chrzanu, dosmaczyć musztardą diżońską, sokiem z pomarańczy i cukrem, podać do mięsa w towarzystwie łyżki konfitury z czarnej porzeczki.
Zobacz też: stek bavette na sałatce
Komentarze