Pikantna konfitura z papryki i czosnku

Pyszna konkurencja dla ketchupu, czyli pikantna konfitura z papryki i czosnku. Sprawdzi się do frytek, a także pieczonych warzyw. Przepis poleca Agata Wojda.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Agata Wojda

przetwory konfitury

Ocena:

(średnia 4.49 z 160 głosów)

Składniki:

  • 20 dag białej, czosnkowej cebuli
  • 60 dag słodkiej, czerwonej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 dag czerwonych, ostrych papryczek chili
  • 400 ml białego octu winnego
  • 30 dag cukru
  • sok z 2 cytryn
  • sól

Pikantna konfitura z papryki i czosnku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka, polewamy 100 ml wody i dusimy 5 min. Odcedzamy na sitku i suszymy.
  • Przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach przepuszczamy oczyszczoną słodką paprykę, czosnek, ostre papryczki pozbawione pestek. Przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, ocet i trzymamy bez przykrycia na najmniejszym ogniu przez 20 min.
  • Wsypujemy cukier i pozwalamy mu całkowicie się rozpuścić. Dodajemy sok z cytryn, solimy i mieszając intensywnie drewnianą łyżką, gotujemy na gęsty dżem ok. 10 min. Rozkładamy do malutkich słoiczków, pasteryzujemy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

>>> Nie ma nic lepszego do frytek – zanurzonych w majonezie i posypanych parmezanem. Kon turą można też przyprawiać pomidorowe sosy i zupy, podawać ją do deski serów.

>>> Można ją przygotować w wersji superostrej, do potraw orientalnych i rozgrzewających: 20 dag ostrych, pękatych papryczek siekamy jak najdrobniej (w gumowych rękawiczkach); możemy z pestkami, ale ze świadomością, że jeszcze dodadzą ostrości. Dodajemy 10 ząbków czosnku (przepuszczonych przez praskę), 2 i 1/2 dag imbiru (pokrojonego drobno), łyżeczkę cukru i trochę soli, miksujemy blenderem. Dolewamy 200 ml białego octu winnego, zagotowujemy krótko i przekładamy w słoiki. W krajach bałkańskich furorę robi ajwar przygotowany według tego samego schematu, tyle że ze słodkich mięsistych papryk, czasem łączonych z pieczonym bakłażanem i mielonymi orzechami włoskimi.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy