Pyszna konkurencja dla ketchupu, czyli pikantna konfitura z papryki i czosnku. Sprawdzi się do frytek, a także pieczonych warzyw. Przepis poleca Agata Wojda.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
Porady
>>> Nie ma nic lepszego do frytek – zanurzonych w majonezie i posypanych parmezanem. Kon turą można też przyprawiać pomidorowe sosy i zupy, podawać ją do deski serów.
>>> Można ją przygotować w wersji superostrej, do potraw orientalnych i rozgrzewających: 20 dag ostrych, pękatych papryczek siekamy jak najdrobniej (w gumowych rękawiczkach); możemy z pestkami, ale ze świadomością, że jeszcze dodadzą ostrości. Dodajemy 10 ząbków czosnku (przepuszczonych przez praskę), 2 i 1/2 dag imbiru (pokrojonego drobno), łyżeczkę cukru i trochę soli, miksujemy blenderem. Dolewamy 200 ml białego octu winnego, zagotowujemy krótko i przekładamy w słoiki. W krajach bałkańskich furorę robi ajwar przygotowany według tego samego schematu, tyle że ze słodkich mięsistych papryk, czasem łączonych z pieczonym bakłażanem i mielonymi orzechami włoskimi.
Komentarze