Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii to lekka, delikatna i pożywna zupa, która świetnie sprawdzi się w roli letniego obiadu. Najlepiej smakuje podana z grzankami, natką pietruszki i śmietaną. Zupę krem z cukinii przygotowuje się w kwadrans – przepis na nią jest na tyle prosty, że z jego odtworzeniem poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Do zupy krem z cukinii najlepiej wykorzystać świeże warzywa. Poniżej podajemy prosty przepis na zupę krem z cukinii! 

dodany przez: mojegotowanie

Zupy krem

Czas przygotowania:
15min.
Kalorie:
150 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 197 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cukinia 1.

    Przepis na zupę krem z cukinii zaczynamy od przygotowania warzyw – najpierw cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy w małą kostkę (opcjonalnie możemy obrać ją ze skórki). Następnie cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę i wkładamy ją wraz z masłem do głębokiego naczynia żaroodpornego. Całość przykrywamy folią aluminiową i gotujemy na średniej mocy, aż masło się roztopi. 

  • bulion 2.

    Kolejnym krokiem w przygotowaniu zupy krem z cukinii jest dodanie do cebuli, cukinii, a następnie gotowanie całości pod przykryciem kolejne 5-6 minut (mieszając od czasu do czasu). Dalej warzywa zalewamy bulionem warzywnym, przykrywamy i gotujemy przez 5 minut. Na samym końcu zupę miksujemy, doprawiamy śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dekorujemy świeżymi listkami bazylii. 

Kalorie: 150

Porady

  • Zupa krem z cukinii bardzo dobrze smakuje ze świeżymi grzankami, które można przygotować samodzielnie z pieczywa (najlepiej chleba) na patelni. 
  • Zupę krem z cukinii można serwować z malutkimi pulpecikami, które należy ugotować w bulionie, a przed tym obtoczyć w mące i lekko przesmażyć. 
  • Zamiast bulionu warzywnego, zupę z cukinii można przygotować na bazie bulionu drobiowego lub ewentualnie wody – wówczas można dodać domową kostkę rosołową. 
  • Do zupy krem z cukinii możemy dodać także inne warzywa np. ziemniaki czy marchewkę. 
  • Zupę krem z cukinii można skropić odrobiną dobrej jakościowo oliwy z oliwek. 
     

Notka redakcyjna

Cukinia – warzywo idealne 

Cukinia jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce – pochodzi z Ameryki Południowej, a w naszym kraju „zadomowiła się” dopiero w latach 80. ubiegłego stulecia. Jej nazwa pochodzi od słowa z języka włoskiego: „zucchina”, co dosłownie oznacza małą dynię. Cukinia to warzywo zdrowe, lekkostrawne, niskokaloryczne i bardzo łagodne w smaku, co sprawia, że możemy nią wzbogacić smak wielu potraw. Kryje ona w sobie wiele wartościowych substancji odżywczych w tym m.in. witaminę A, beta-karoten, witaminę C, wapń, fosfor i żelazo. Włączenie cukinii do swojej diety pomaga nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale również wspomóc funkcjonowanie układu trawiennego i pokarmowego. 

Cukinia uchodzi za warzywo uniwersalne – można ją dodawać do zup, sosów, zapiekanek i wielu innych potraw. Ciekawą propozycją jest cukinia faszerowana ryżem lub kaszą i warzywami. Jest ona również często wykorzystywana przez osoby niejedzące mięsa na grilla – grillowania cukinia z serkiem halloumi i pomidorkami koktajlowymi to uczta dla podniebienia. Nie należy również zapominać o daniu, które nie może istnieć bez cukinii, czyli o leczo – tradycyjnej węgierskiej potrawie. Ciekawym pomysłem na danie wegetariańskie z cukinią są także smażone placuszki z dodatkiem marchewki i papryki. Z racji tego, że cukinia jest bardzo łagodna w smaku, warto ją odpowiednio przyprawić, np. papryką w proszku (ostrą i słodką), ziołami prowansalskimi, bazylią, tymiankiem i kolendrą. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy