Zupa szparagowa z konfiturą

Przepis na zupę szparagową z truskawkowo-cebulową konfiturą

Zupykonfitury

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 164 głosów)

Składniki:

  • KONFITURA:
  • szalotka
  • 2 łyżki balsamico
  • łyżka octu z czerwonego wina
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki cukru żelującego 2:1
  • 30 dag truskawek
  • sok z cytryny
  • ZUPA:
  • 1/2 kg białych szparagów
  • 450 ml wody
  • cukier
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki mąki
  • 50 ml płynnej kremówki
  • 4 żółtka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotowujemy konfiturę: szalotkę kroimy w piórka, mieszamy z octem, oprószamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Po 2 min wsypujemy cukier żelujący oraz oczyszczone, pocięte w plasterki truskawki, doprawiamy sokiem z cytryny, ponownie zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu kilka minut. Kolej na zupę: szparagi obieramy, tniemy na kawałki, wrzucamy na wrzątek i gotujemy, aż będą miękkie, ale nadal jędrne. Odcedzamy, zachowujemy wodę z gotowania. Przyprawiamy ją cukrem, wlewamy wino, ponownie wkładamy szparagi (ale tylko kawałki bez główek) i trzymamy na małym ogniu 8–10 min, wyjmujemy. W rondelku topimy masło, wsypujemy curry, chwilę zasmażamy.
  • Dosypujemy mąkę, zasmażamy, po czym powoli wlewamy wodę ze szparagów, stale mieszając trzepaczką, żeby nie było grudek. Dolewamy śmietanę i nie przerywając mieszania, zagotowujemy. Żółtka roztrzepujemy z 2 łyżkami zupy, ciągle mieszając, wlewamy do rondelka, już nie gotujemy. Na talerze rozkładamy szparagi (już wszystkie kawałki, te z główkami też), zalewamy zupą, każdą porcję dekorujemy przygotowaną konfiturą.
  • Zobacz inne przepisy:
  • Zupa z pomarańczą i kluseczkami
  • Chłodnik z arbuzem i fetą
  • Chłodnik z papryka i czosnkiem
  • Gazpacho z balsamico
  • Zupa winna z cynamonem i biszkoptami

Porady

Zobacz też: szparagi pieczone z dipem boczkowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy