Zupa szczawiowa z ziemniakami purée to połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym stylem. Charakterystyczny kwaskowy wywar przygotowujemy na bazie świeżych liści, mrożonych lub ze słoika. W każdej wersji wychodzi doskonały, a ugotowany zimą przywołuje smak lata. Zupa jest zrobiona na bulionie warzywnym, więc śmiało możemy podać ją osobom na diecie wegetariańskiej. Szczawiową z ziemniakami zabielamy słodką śmietaną i serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Rua Castilho
(średnia 4.36 z 152 głosów)
Szczaw: dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Odrywamy ogonki i siekamy w drobne paski.
Podsmażanie: w garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła (ok. 30 g). Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, a po krótkiej chwili dokładamy szczaw. Całość mieszamy i dusimy przez ok. 5 min.
Marchewkę i pietruszkę: obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka ze szczawiem, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 3 min.
Gotowanie zupy: przesmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, w którym wszystkie składniki będą miękkie.
Zasmażka: na patelni roztapiamy 20 g masła i mieszamy z mąką. Kiedy zasmażka będzie biała, dolewamy kilka łyżek wywaru z garnka. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy śmietanę i cały czas mieszając, wlewamy do garnka z zupą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Purée: gotujemy ziemniaki do miękkości, przez 10-15 minut. Odcedzamy i jeszcze gorące ubijamy tłuczkiem z pozostałym masłem i gałką muszkatołową.
Podawanie: do talerzy nakładamy purée, nalewamy zupę i dokładamy jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół. Tak przygotowaną zupę szczawiową z ziemniakami posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Porady
- Do zupy szczawiowej z ziemniakami w wersji wegetariańskiej dodajemy bulion warzywny, który najlepiej przygotować samodzielnie z dobrej jakości włoszczyzny.
- Jeśli nie zależy nam na opcji wege, możemy dodać bulion mięsny – taki, jak na domowy rosół lub z dodatkiem żeberek wieprzowych.
- Zupę możemy przygotować na świeżych liściach lub z dodatkiem szczawiu ze słoika. Możemy także sięgnąć po mrożony szczaw w kostkach.
- Jajka do zupy szczawiowej gotujemy na twardo, czyli przez 8 min od momentu wrzenia.
- W wersji bezmlecznej (wegańskiej) możemy zastąpić masło olejem roślinnym. Zupy nie zabielamy śmietaną i podajemy z samym purée bez jajka.
W klasycznym przepisie na zupę szczawiową wywar gotujemy na żeberkach wieprzowych i skrzydełkach z kurczaka (lub indyka). Dla wzbogacenia aromatu dodajemy włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Esencjonalny bulion mięsny jest bazą do dalszych kroków.
Tradycyjna zupa szczawiowa podawana jest z kawałkami mięsa, które wyławiamy z garnka i oddzielamy od kości. Ziemniaki możemy przygotować osobno lub pokroić w grubą kostkę i ugotować razem z zupą.
Zupę szczawiową możemy zagęścić na kilka sposobów:
Zupę szczawiową możemy podać także w mniej tradycyjny sposób, np. z ryżem lub makaronem.
W pierwszym przypadku warto osobno ugotować ryż na sypko i dopiero na talerzu wymieszać go z zupą. Można dodać ryż bezpośrednio do garnka z zupą, ale wtedy całość należy zjeść od razu. Jeśli zostawimy zupę szczawiową z ryżem na drugi dzień, powstanie gęsta papka.
W przypadku zupy szczawiowej z makaronem warto samodzielnie przygotować dodatek, np. zgodnie z przepisem na makaron do rosołu. Sprawdzą się także gotowe muszelki, gwiazdki lub koraliki.
Komentarze