Zupa szczawiowa z jajkiem i puree ziemniaczanym

Dobra zupa to nie tylko baza, ale też dodatki. Klasyczna zupa szczawiowa idealnie będzie się komponować z jajkiem na twardo i puree ziemniaczanym.

Zupypuree ziemniaczane

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 149 głosów)

Składniki:

  • 1 l liści szczawiu
  • 3 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 1–2 młode marchewki
  • mała pietruszka
  • 1,5 l dowolnego bulionu
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki płynnej kremówki
  • sól, pieprz
  • 4 jajka na twardo
  • Na purée: 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Szczaw oczyszczamy z ogonków, liście bardzo dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy w paski.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy czosnek, przesmażamy, dokładamy szczaw, mieszamy i dusimy ok. 5 min.
  • Dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę, dusimy jeszcze 3 min. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, aż marchewka będzie miękka.
  • Na patelni topimy resztę masła, mieszamy z mąką, kiedy zasmażka będzie biała, dolewamy kilka łyżek wywaru z garnka. Mieszamy, kiedy zasmażka będzie gładka, mieszamy z kremówką i cały czas mieszając, wlewamy do garnka ze szczawiową. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Na purée: gotujemy ziemniaki, odcedzamy, gorące ucieramy z masłem i gałką. Do talerzy nakładamy purée, nalewamy zupy, podajemy z ćwiartkami jajek na twardo.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie " nr 6/2016.

Porady

Zobacz przepis: zupa szczawiowo-ziołowa z jajkiem sadzonym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy