Szczaw w słoiku - siekany szczaw

Szczaw w słoikach na zimę to idealny składnik do przygotowania pysznej i aromatycznej zupy szczawiowej i przywołanie lata w chłodne dni. Przepis na szczaw w słoikach jest banalnie prosty – przygotowuje się z kilku podstawowych składników. Szczaw, który zawiera w sobie bogactwo wielu drogocennych składników odżywczych, należy zbierać wiosną lub wczesnym latem. Wówczas jest on zdecydowanie najsmaczniejszy. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić pyszny szczaw na zimę, który stanowi bazę do zupy szczawiowej! 

dodany przez: Julita gotuje

Zupy Przetwory

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.27 z 252 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Szczaw 1.

    Szczaw to naturalny dobrodziej, dlatego wiosną lub wczesnym latem warto go nazbierać i zamknąć w słoiku. Gdy mamy już listki - lub młode listki wraz z łodyżkami, bo te są delikatne, opłukujemy je dokładnie z piasku lub ziemi. 

  • Szczaw 2.

    Szczaw dokładnie siekamy nożem, opcjonalnie blendujemy, ale pierwsze rozwiązanie da nam więcej możliwości w kuchni. Zupę szczawiową zawsze można zblendować. Posiekane liście przekładamy do rondla, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy. Szczaw, podobnie jak szpinak, w trakcie smażenia zmniejsza objętość. W trakcie solimy do smaku. Podgotowany szczaw wkładamy do wyparzonych wcześniej słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy na mokro lub sucho, aby słoiki ze szczawiem trzymać bez obaw w spiżarni na zimę.

Porady

  • Szczaw to naturalny dobrodziej, dlatego wiosną lub wczesnym latem warto go nazbierać i zamknąć w słoiku. Gdy mamy już listki - lub młode listki wraz z łodyżkami, bo te są delikatne, opłukujemy je dokładnie z piasku lub ziemi.
  • Szczaw w słoiku na zimę to dobry sposób na przygotowanie zupy szczawiowej. Najlepiej przygotowywać go w słoikach o pojemności 330 ml, gdyż jest porcja idealna  na pyszną, domową zupę szczawiową o każdej porze roku. Z naszego przepisu na szczaw w słoiku wychodzą 4 słoiki szczawiu.
  • Szczaw, podobnie jak szpinak, podczas procesu obróbki znacznie zmniejsza swoją obojętność. 
  • Szczaw w słoikach możemy pasteryzować na zimno lub na ciepło – w zależności od uznania i indywidualnych preferencji. 

Notka redakcyjna

Szczaw – właściwości odżywcze 

Szczaw, mimo że przypomina nieco szpinak, jest znacznie mniej popularny i nieco niedoceniany w polskiej kuchni. Wykorzystuje się go przede wszystkim do przygotowania zupy szczawiowej, która kryje w sobie prawdziwą bombę substancji odżywczych. Szczaw jadalny – polny czy z przydomowego ogródka – zawiera w sobie sporą dawkę witaminy C i żelaza, dlatego też rekomendowany jest jako pomoc w walce z anemią. Liście szczawiu zawierają także sporą dawkę potasu. Niemniej jednak nie jest on zalecany wszystkim i nie należy go spożywać w nadmiernych ilościach, ponieważ zawiera on kwas szczawiowy, który zdecydowanie nie sprzyja osobom zmagającym się z kamicą nerkową. Ze względu na to, że zawarty w szczawie kwas sprawia, że gorzej przyswajamy wapń, to warto podawać go w towarzystwie zsiadłego mleka, jajek i śmietany. Składniki te czynią go łatwiej przyswajalnym. Szczaw najlepiej zbierać do przewiewnego, wiklinowego koszyka. W reklamówce może się zaparzyć i zgnić.

Do czego wykorzystać szczaw? 

Najpopularniejszą formą wykorzystywania szczawiu w kuchni jest wspomniana już zupa szczawiowa, która najlepiej smakuje doprawiona gęstą śmietaną i podawana z jajkiem oraz świeżym pieczywem. Ze szczawiu w słoikach na zimę możemy przygotować także szereg innych potraw – sprawdzi się on świetnie do przygotowania sosów, sałatek, świeżych koktajli, a nawet jako dodatek do mięs czy ryb, np. do łososia. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy