Szczaw na zimę

Szczaw to sezonowa roślina, najczęściej używana do przygotowania zupy szczawiowej. Szczaw to także broń dobrego kucharza i pozycja obowiązkowa do zrobienia zimowych zapasów. Szczaw przydaje się nie tylko na zupę, ale też do sosów i makaronu. Czy można mrozić szczaw? Oczywiście, że tak. Zobacz jak prawidłowo zamrozić szczaw i cieszyć się zupą lub pastą przez cały rok. 

dodany przez: Julita gotuje

Przetwory

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 170 głosów)


Składniki:

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Szczaw na zimę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szczaw krojenie 1.

    Szczaw umyj w zimnej wodzie. Oderwij łodygę i za pomocą ręcznika papierowego delikatnie osusz liście. Zblenduj szczaw i wlej do silikonowych pojemników na lód. Włóż do zamrażarki. Zamrożone kostki przełóż do foliowego worka i pozostaw w zamrażarce do czasu użycia. 

Porady

  • Do mrożenia najlepiej nadaje się młody szczaw, więc jeśli masz w planach mrożenie lub pasteryzowanie szczawiu zbierz go pod koniec kwietnia lub w maju.
  • Jeśli lubisz większe kawałki szczawiu (niż te zblendowane) możesz posiekać szczaw ostrym nożem na wybraną przez siebie wielkość. 
  • Posiekany lub zblendowany szczaw najlepiej przelać do silikonowych foremek, w których tradycyjnie robi się kostki lodu. Jeśli nie posiadasz takich foremek, możesz podzielić szczaw na mniejsze porcje i przełożyć do torebek, które mają zamknięcie żyłkowe ostatecznie do torebek śniadaniowych (koniecznie trzeba je związać). 
  • Ważne - opisujemy każdą partię mrożonego szczawiu! Szczaw mrozimy - można przechowywać go do 6 miesięcy.
     

Notka redakcyjna

Szczaw na zimę - pasteryzacja

Mrożenie szczawiu to nie jedyny sposób przechowywania go na zimę. Szczaw można także pasteryzować. Jak pasteryzować szczaw na zimę? Szczaw (1kg) umyj w zimnej wodzie, oderwij łodygi następnie rozdrobnij (możesz go zblendować lub pokroić nożem) dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj. Słoiki i nakrętki wyparz wrzątkiem i wytrzyj. Przelej do słoików przygotowany szczaw i dokładnie zakręć słoik. Uszykuj garnek z szerokim spodem. Na dno połóż bawełnianą ściereczkę i ustaw słoiki tak, aby nie stykały się. Zalej letnią wodą, tak aby poziom sięgał do połowy wysokości słoików. Podgrzewaj wolno wodę, doprowadź do wrzenia, przykręć moc palnika i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki i ustaw do góry dnem. Po wystygnięciu odstaw w ciemne chłodne miejsce. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy