Zupa ziołowo-szczawiowa z sadzonym jajkiem

Zupa na wiosnę nie musi być nudna. Wystarczy połączyć wiosenne składniki, czyli szczaw, zioła i rzodkiewki, a całość wzbogacić sadzonym jajkiem i kawałkami boczku. Sycąco, prosto i przepysznie.

Zupydania mięsnejajko sadzone

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 164 głosów)

Składniki:

  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1/2 kg ziemniaków
  • młody por
  • po 150 g rukwi wodnej i szczawiu
  • po 1/2 pęczka: natki pietruszki i trybuli (można wykorzystać tylko natkę)
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 łyżki masła + do jajek
  • 1/2 szklanki białego wina (niekoniecznie)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • szklanka płynnej kremówki
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cebulki z dymek siekamy, szczypior odkładamy. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, pora w krążki, całą zieleninę siekamy. Oczyszczone rzodkiewki tniemy w plasterki.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, pora i dymki, dusimy razem 5 min. Wlewamy wino i bulion, gotujemy na małym ogniu ok. 15 min.
  • Śmietanę rozkłócamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, mieszając, wlewamy do garnka. Dorzucamy posiekaną zieleninę, zagotowujemy.
  • Odlewamy połowę zupy i miksujemy, mieszamy z resztą.
  • Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni. Zdejmujemy, na tłuszczu z boczku (ew. z dodatkiem niewielkiej ilości masła) smażymy sadzone jajka, oprószamy solą i pieprzem.
  • Do każdego talerza zupy dokładamy sadzone jajko, posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki, plasterkami rzodkiewki i kostkami boczku.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie " nr 6/2016.

Porady

Zobacz także: chłodnik na słodko i słono - przepisy na całe lato

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy