Makaron z kurkami

Przygotowanie: 15 minut Duszenie: 20 minut Porcja: 350 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Makaron z kurkami

Makarony

Czas przygotowania:
Kalorie:
350 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.75 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 kg kurek
  • 40 dag tagliatelli
  • szklanka śmietany
  • cebula
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Zamów    Newletter MojeGotowanie.pl!
  2. Co piątek    nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  3. Kurki opłukać, dobrze osączyć, pokroić. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle.
  4. Dodać kurki, wlać trochę wina, doprawić solą i pieprzem, zamieszać. Dusić na małym ogniu do miękkości,
  5. około 20 minut, wlewając po trochu pozostałe białe wino.
  6. Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku, wymieszać.
  7. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, polać sosem. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
  8. Zamów    Newletter MojeGotowanie.pl!
  9. Co piątek    nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
grzyby makaron obiad wegetariańska kurki białe wino
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze