Zupa - krem z cukinii

Zupa krem z cukinii - delikatna, aksamitna i prosta do przygotowania. U mnie na obiad zupa krem z cukinii podawana jest z kleksem śmietany i groszkiem ptysiowym, ale będzie pyszna też z grzankami.

Zupykremgrzanki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 176 głosów)

Składniki:

  • 3,5 szklanki rosołu
  • 0,5 kg cukinii
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ziemniaki- 400 gram
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Biały pieprz
  • Sól
  • Zioła włoskie
  • Imbir mielony
  • Lubczyk suszony
  • 3 łyżeczki serka topionego emmentaler
  • Dodatkowo:
  • Koperek posiekany
  • Śmietana gęsta kwaśna
  • Groszek ptysiowy lub grzanki czosnkowe
  • 2 łyżki masła sklarowanego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cebulę posiekaną zeszklić w rondlu na masełku ze szczyptą cukru, dodać cukinię i marchewkę starte na grubych oczkach, podsmażyć 2-3 minuty. Wlać rosół, dodać ziemniaki i czosnek pokrojone w kostkę, wrzucić ziele i listek. Gotować do miękkości około 20 minut. W trakcie gotowania doprawić do smaku w/w przyprawami.
  • Pod koniec zmiksować podręcznym blenderem i dodać serek topiony, mieszać do jego rozpuszczenia. Zupę podać z kleksem śmietany, koperkiem i groszkiem ptysiowym lub grzankami czosnkowymi.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy