Zupa kalafiorowa z selerem i pasternakiem

Białe warzywa często pomijamy w kuchni. Niesłusznie! Doskonała zupa kalafiorowa, podkręcona smakiem selera i pasternaku - to brzmi i jest naprawdę pyszne.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 filety z udźca kurczaka
  • bulwa selera
  • mały kalafior
  • 2 pasternaki
  • 2 ziemniaki
  • 10 cm białej części pora
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • masło
  • mąka
  • 1/2 szklanki płynnej kremówki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety zalewamy 1 l zimnej wody, zagotowujemy i szumujemy. Mięso rozdzielamy widelcem.
  2. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa, drobno pokrojone (kalafior podzielony na różyczki), liść, ziele, dolewamy wody do pożądanej gęstości, gotujemy do miękkości.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, zasypujemy łyżką mąki, zasmażamy na jasnozłoty kolor. Stale mieszając trzepaczką, wlewamy śmietanę, a następnie wszystko dajemy do zupy, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wystarczy za cały obiad!
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.
seler pasternak zupa kalafiorowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze