Złociste faworki

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 30 minut Sztuka: 120 kcal

Deseryfaworki

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
120.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.38 z 175 głosów)

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag masła (1/2 kostki)
  • torebka cukru wanilinowego i proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■Masło
  • cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać
  • oprószyć solą. Dodać do kremu maślanego
  • wbić jajka
  • zagnieść.
  • ■Ciasto wybić wałkiem (15 minut)
  • włożyć do lodówki na 30 minut. Cienko rozwałkować
  • radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2–3 cm
  • przewinąć nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
  • ■ Olej rozgrzać w garnku
  • usmażyć faworki na złoto. Osączyć
  • posypać cukrem pudrem.

Kalorie: 120.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy