Złociste faworki

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 30 minut Sztuka: 120 kcal

Deseryfaworki

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
120 kcal
Ocena:

(średnia 4.38 z 175 głosów)

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag masła (1/2 kostki)
  • torebka cukru wanilinowego i proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, oprószyć solą. Dodać do kremu maślanego, wbić jajka, zagnieść.
  • ■Ciasto wybić wałkiem (15 minut), włożyć do lodówki na 30 minut. Cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2–3 cm, przewinąć nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
  • ■ Olej rozgrzać w garnku, usmażyć faworki na złoto. Osączyć, posypać cukrem pudrem.

Kalorie: 120

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy