Wegańskie faworki (chrust) na oleju bez masła i jajek

Idealne na karnawał tradycyjne faworki w wersji wegańskiej. Pyszne chrusty dla wegan bez masła, śmietany i jajek.

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 3.33 z 9 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    1/2 szklanka ciepłej wody
    szczypta soli
    mąka do posypania blatu
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z olejem. Dolewamy wodę, posypujemy solą i zagniatamy ciasto przez 5-7 minut, aby było miękkie i sprężyste. W razie potrzeby, możemy dodać więcej mąki. Przykrywamy folią lub lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 30 do 60 minut. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części – będziemy je smażyć partiami, aby nie wyschło.
    Wybrany kawałek ciasta rozwałkowujemy jak najcieniej na blacie lub stolnicy posypanej mąką. Radełkiem lub nożem wycinamy wąskie paski – jeśli są za długie, podzielmy je jeszcze na pół. Po środku każdego robimy dziurkę i przewlekamy końcówkę faworka. Zapewni im to ładny kształt wstążki, ale z formą możemy również eksperymentować.
    W szerokim, ale płaskim garnku lub w woku rozgrzewamy dużą ilość oleju. Zmniejszamy płomień i po kolei wrzucamy po kilka faworków – ilość zależy od szerokości naczynia. Smażymy z obu stron na złoto. Na początku będą smażyć się wolniej, ale kiedy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę musimy uważać, aby ich nie spalić.
    Faworki wyciągamy pojedynczo i odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy lub klasyczną gazetę. Po lekkim przestygnięciu dekorujemy cukrem pudrem.

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy