Pyszne, chrupiące faworki
Pyszne, chrupiące faworki - Przepis na Pyszne, chrupiące faworkiFaworki są chrupiące i rozpływające się w ustach.
Składniki:
- - 2 szklanki mąki pszennej
- - 5 żółtek
- - 4 łyżki gęstej śmietany ( 22% )
- - łyżka spirytusu lub octu
- - 2 łyżki masła
- - cukier puder do posypania
- - tłuszcz do smażenia
- - szczypta soli
Kroki wykonania:
- Ciasto na faworki :
- Z mąki
- masła
- żółtek
- śmietany
- spirytusu i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu elastyczną i nie klejącą się do rąk kulę z ciasta okładamy wałkiem
- w celu pozbycia pęcherzyków powietrza. Następnie odkładamy ciasto na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej i wykrawamy z niego paski o szerokości ok. 3 cm i długości 12 cm. Środek paska przecinamy ostrym nożem wzdłuż na długość 5-6 cm i przez powstałą szparkę przeciągamy jeden z końców. Smażymy w głębokim tłuszczu.
Porady
A może spodoba Ci się ten przepis na faworki?
Podobne przepisy

To najszybszy i najbardziej oszczędny przepis na faworki. Ciastka są pyszne i chrupiące.
Faworki pyszne

Przepis na faworki smażone w głębokim tłuszczu.
Faworki bite

Faworki bezglutenowe
Faworki bezglutenowe

Faworki

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 30 minut Sztuka: 120 kcal Składniki na 30 sztuk
Złociste faworki

Faworki-przepis na ten karnawałowy specjał znany jest niemal w każdym domu. Kluczem do zrobienia kruchych chrustów jest napowietrzenie masy. Następnie ważnym krokiem jest dodanie do ciasta na faworki spirytusu, wódki lub octu. Faworki dzięki alkoholowi mają ograniczone wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Faworki to przepis prosty i szybki w przygotowaniu. Faworki zjedzone w czasie karnawału, wedle ludowych podań, są gwarancją szczęścia na cały nowy rok.
Bardzo szybkie faworki

Bardzo chrupiące z pęcherzykami
faworki babuni

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 30 minut Sztuka: 120 kcal