Pyszne, chrupiące faworki

Faworki są chrupiące i rozpływające się w ustach.

Deseryfaworki

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.01 z 316 głosów)

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej
  • - 5 żółtek
  • - 4 łyżki gęstej śmietany ( 22% )
  • - łyżka spirytusu lub octu
  • - 2 łyżki masła
  • - cukier puder do posypania
  • - tłuszcz do smażenia
  • - szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto na faworki :
  • Z mąki, masła, żółtek, śmietany, spirytusu i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu elastyczną i nie klejącą się do rąk kulę z ciasta okładamy wałkiem, w celu pozbycia pęcherzyków powietrza. Następnie odkładamy ciasto na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej i wykrawamy z niego paski o szerokości ok. 3 cm i długości 12 cm. Środek paska przecinamy ostrym nożem wzdłuż na długość 5-6 cm i przez powstałą szparkę przeciągamy jeden z końców. Smażymy w głębokim tłuszczu.

Porady

A może spodoba Ci się ten przepis na faworki?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy