Faworki bezglutenowe

Faworki bezglutenowe

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki na jedną paterę koncentrat mąk Schär 300 g, plus do podsypania żółtka z 5 jaj cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszek do pieczenia ( produkt bezglutenowy ) 1/2 łyżeczki śmietana 18 % 180 ml szczypta soli olej rzepakowy 1 łyżka tłuszcz do smażenia ( smalec, olej rzepakowy ) cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Przygotowanie: Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, sól, śmietanę, olej i proszek do pieczenia, mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i delikatne w dotyku. Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej wałkujemy bardzo cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wykrawamy paski o dowolnej długości i szerokości. W każdym pasku robimy na środku nacięcie wzdłuż dłuższych boków. Przeciągamy przez nacięcie jeden z końców tworząc kształt faworka. W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 170 °C. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy partiami faworki z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Faworki obficie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.
faworki tłusty czwartek karnawał chrust faworki bezglutenowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy