Faworki bezglutenowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowanie:Do miski przesypujemy mąkę
dodajemy żółtka
cukier
sól
śmietanę
olej i proszek do pieczenia
mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką i zagniatamy ciasto
aż będzie jednolite i delikatne w dotyku. Ciasto dzielimy na mniejsze części
z każdej wałkujemy bardzo cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wykrawamy paski o dowolnej długości i szerokości. W każdym pasku robimy na środku nacięcie wzdłuż dłuższych boków. Przeciągamy przez nacięcie jeden z końców tworząc kształt faworka. W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 170 °C. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy partiami faworki z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym
aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Faworki obficie oprószamy cukrem pudrem.Smacznego.
Komentarze