Faworki bezglutenowe

Faworki bezglutenowe

faworki

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 171 głosów)

Składniki:

  • Składniki na jedną paterę koncentrat mąk Schär 300 g, plus do podsypania żółtka z 5 jaj cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszek do pieczenia ( produkt bezglutenowy ) 1/2 łyżeczki śmietana 18 % 180 ml szczypta soli olej rzepakowy 1 łyżka tłuszcz do smażenia ( smalec, olej rzepakowy ) cukier puder do posypania

Kuchnia:

Kroki wykonania:

  • Przygotowanie: Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, sól, śmietanę, olej i proszek do pieczenia, mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i delikatne w dotyku. Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej wałkujemy bardzo cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wykrawamy paski o dowolnej długości i szerokości. W każdym pasku robimy na środku nacięcie wzdłuż dłuższych boków. Przeciągamy przez nacięcie jeden z końców tworząc kształt faworka. W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 170 °C. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy partiami faworki z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Faworki obficie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Porady

Zobacz przepis: Mąka ryżowa – hit bez glutenu, który zaskoczy cię w kuchni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy