Faworki bezglutenowe

Faworki bezglutenowe

Ciastafaworki

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 174 głosów)

Składniki:

  • Składniki na jedną paterę koncentrat mąk Schär 300 g
  • plus do podsypania żółtka z 5 jaj cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszek do pieczenia ( produkt bezglutenowy ) 1/2 łyżeczki śmietana 18 % 180 ml szczypta soli olej rzepakowy 1 łyżka tłuszcz do smażenia ( smalec
  • olej rzepakowy ) cukier puder do posypania

Kuchnia:

Kroki wykonania:

  • Przygotowanie:Do miski przesypujemy mąkę
  • dodajemy żółtka
  • cukier
  • sól
  • śmietanę
  • olej i proszek do pieczenia
  • mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką i zagniatamy ciasto
  • aż będzie jednolite i delikatne w dotyku. Ciasto dzielimy na mniejsze części
  • z każdej wałkujemy bardzo cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wykrawamy paski o dowolnej długości i szerokości. W każdym pasku robimy na środku nacięcie wzdłuż dłuższych boków. Przeciągamy przez nacięcie jeden z końców tworząc kształt faworka. W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 170 °C. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy partiami faworki z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym
  • aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Faworki obficie oprószamy cukrem pudrem.Smacznego.

Porady

Zobacz przepis: Mąka ryżowa – hit bez glutenu, który zaskoczy cię w kuchni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy