Oponki bez sera na drożdżach to obowiązkowa (chociaż nieco kaloryczna) przekąska na tłusty czwartek. Smażone w głębokim tłuszczu – najlepiej oleju rzepakowym – są nie tylko smaczne, ale także niezwykle puszyste i rozpływające się w ustach. Oponki bez sera możemy podawać posypane cukrem pudrem lub pokusić się o nieco bardziej wyszukane dekoracje np. w postaci lukru czy kolorowych posypek i polew czekoladowych. Jeśli chcemy, żeby nasze oponki bez sera były nieco bardziej dietetyczne, to możemy zrezygnować ze smażenia ich w głębokim tłuszczu na rzecz pieczenia w piekarniku. Jak przygotować oponki drożdżowe bez sera? Poniżej podajemy sprawdzony przepis, który zawsze się udaje!
StockFood
(średnia 4.44 z 179 głosów)
Przepis na oponki bez sera zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego – najpierw kruszymy drożdże, rozcieramy je z cukrem i zalewamy ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem, a także dodajemy odrobinę mąki pszennej (nie więcej niż 40 g – 2 łyżki). Następnie naczynie z drożdżami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
Kolejnym krokiem w przygotowaniu oponek bez sera jest dodanie do zaczynu drożdżowego pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, cukier wanilinowy i ocet spirytusowy, jajka i śmietanę. Całość zagniatamy przez kilka minut do czasu aż stanie się ono gładkie. Gotowe ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i zaciemnione miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto na oponki bez sera wykładamy z miski, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki np. za pomocą kubka. Z gotowych krążków kieliszkiem wycinamy dziurki. Następnie możemy przejść do smażenia oponek – wkładamy je do rozgrzanego tłuszczu i smażymy ok. minutę z każdej ze stron. Usmażone oponki odsączamy na papierze ręcznikowym i posypujemy cukrem pudrem.
Porady
- Ciasto drożdżowe na oponki bez sera powinno mieć gładką konsystencję, a do tego powinno być również odrobinę lejące – najlepiej, jeśli będzie nam z łatwością przechodzić przez palce. Jeśli ciasto jest zbite, to nasze oponki mogą wyjść zbyt twarde.
- Do oponek bez sera należy dodać odrobinę octu spirytusowego bądź spirytusu (może być też wódka). Dzięki temu nie będą one wchłaniały tłuszczu, co wpłynie pozytywnie na kaloryczność naszego deseru.
- Oponki bez sera należy smażyć na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza – w celu sprawdzenia temperatury oleju możemy wykorzystać termometr. Jeśli go nie mamy, to możemy też włożyć do oleju kawałek ciasta i sprawdzić jak się on „zachowuje”.
Tłusty czwartek z całą pewnością możemy nazwać świętem wszystkich łasuchów – to w ten jeden dzień w roku mamy zielone światło na zajadanie się wysokokalorycznymi przekąskami bez cienia wyrzutów sumienia. Warto pamiętać, że tłusty czwartek jest świętem ruchomym – jednakże zawsze wypada on w czwartek poprzedzający rozpoczęcie wielkiego postu. Zdecydowanie najpopularniejszym smakołykiem w tłusty czwartek są pączki. Możemy przygotować je z różnymi nadzieniami, tradycyjnie – z różą, marmoladą, budyniem, czy powidłem śliwkowym, czy też nieco bardziej nowocześnie – z Nutella, pistacjowym, adwokatowym czy też koksowym. Ważne jest również to, czym udekorujemy wierzch naszych pączków: skromnie – lukrem bądź cukrem pudrem lub nieco bardziej wyjątkowo – polewą czekoladową czy też kolorowym lukrem. Oprócz pączków w tłusty czwartek możemy zajadać się również faworkami, które nazywane są również chrustem. Są to chrupkie ciastka, które kształtem przypominają złożoną kokardkę. Podobnie jak pączki również są one smażone w głębokim tłuszczu i zwykle po wierzchu posypywane są cukrem pudrem. Tradycyjnym przysmakiem w tłusty czwartek są również oponki z serem lub oponki bez sera (w zależności od preferencji).
Komentarze