Faworki nadziewane bakaliami

Tradycyjne faworki znamy wszyscy, ale te nadziewane to nowość. Inspirujemy się włoskimi przepisami i do delikatnego ciasta wkładamy pyszne bakalie. Takich faworków jeszcze nie jedliście!

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
40 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Nadzienie:
  • 200 g tłustego mleka
  • 60 g czerstwej chałki
  • 30 g rodzynek
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 20 g cukru
  • 20 g słodkiego kakao
  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 20 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 80 ml białego wina
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • 1 białko

Przygotowanie

  1. Nadzienie: orzeszki i rodzynki uprażyć na suchej patelni. Chałkę namoczyć w ciepłym mleku, a następnie dokładnie odcisnąć i zmiksować. Dodać kakao i cukier, wymieszać. Wsypać orzeszki i rodzynki, ponownie wymieszać.
  2. Mąkę przesiać do miski. Dodać jajko, oliwę, cukier i wino. Zagnieść miękkie, jednolite ciasto. Rozwałkowywać porcjami na grubość 1 mm. Radełkiem wyciąć kwadraty o boku 5 cm. Na połowę rozłożyć nadzienie. Brzegi posmarować rozkłóconym białkiem. Przykryć pozostałymi kwadratami ciasta. Docisnąć brzegi.
  3. Olej rozgrzać do 170°C. Smażyć po 5-6 faworków naraz na jasnozłoty kolor.
  4. Faworki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 1/2019
faworki tłusty czwartek karnawał
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze