Faworki nadziewane bakaliami
Faworki nadziewane bakaliami - Przepis na Faworki nadziewane bakaliamiTradycyjne faworki znamy wszyscy, ale te nadziewane to nowość. Inspirujemy się włoskimi przepisami i do delikatnego ciasta wkładamy pyszne bakalie. Takich faworków jeszcze nie jedliście!
Fot. Anna Wawrzecka
faworki
- Czas przygotowania:
- 60 min.
(średnia 4.55 z 140 głosów)
Składniki:
- Nadzienie:
- 200 g tłustego mleka
- 60 g czerstwej chałki
- 30 g rodzynek
- 30 g orzeszków piniowych
- 20 g cukru
- 20 g słodkiego kakao
- Ciasto:
- 250 g mąki
- 20 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- 80 ml białego wina
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- 1 białko
Kuchnia:
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Nadzienie: orzeszki i rodzynki uprażyć na suchej patelni. Chałkę namoczyć w ciepłym mleku
- a następnie dokładnie odcisnąć i zmiksować. Dodać kakao i cukier
- wymieszać. Wsypać orzeszki i rodzynki
- ponownie wymieszać.
- Mąkę przesiać do miski. Dodać jajko
- oliwę
- cukier i wino. Zagnieść miękkie
- jednolite ciasto. Rozwałkowywać porcjami na grubość 1 mm. Radełkiem wyciąć kwadraty o boku 5 cm. Na połowę rozłożyć nadzienie. Brzegi posmarować rozkłóconym białkiem. Przykryć pozostałymi kwadratami ciasta. Docisnąć brzegi.
- Olej rozgrzać do 170°C. Smażyć po 5-6 faworków naraz na jasnozłoty kolor.
- Faworki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 1/2019
Podobne przepisy

Faworki bezglutenowe
Faworki bezglutenowe

Przepis na faworki smażone w głębokim tłuszczu.
Faworki bite

Faworki

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 30 minut Sztuka: 120 kcal Składniki na 30 sztuk
Złociste faworki

Faworki są chrupiące i rozpływające się w ustach.
Pyszne, chrupiące faworki

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 30 minut Sztuka: 120 kcal
Złociste faworki

Bardzo chrupiące z pęcherzykami
faworki babuni

Faworki-przepis na ten karnawałowy specjał znany jest niemal w każdym domu. Kluczem do zrobienia kruchych chrustów jest napowietrzenie masy. Następnie ważnym krokiem jest dodanie do ciasta na faworki spirytusu, wódki lub octu. Faworki dzięki alkoholowi mają ograniczone wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Faworki to przepis prosty i szybki w przygotowaniu. Faworki zjedzone w czasie karnawału, wedle ludowych podań, są gwarancją szczęścia na cały nowy rok.
Bardzo szybkie faworki

To najszybszy i najbardziej oszczędny przepis na faworki. Ciastka są pyszne i chrupiące.