Faworki bez śmietany to lżejsza i szybsza propozycja na tłusty czwartek. Ciasta nie trzeba wybijać. Wystarczy zagnieść składniki, rozwałkować i wyciąć romby, z których powstają chrusty o charakterystycznym kształcie. Podstawowy przepis na faworki bez śmietany zawiera 20 g masła. Aby zrobić je całkowicie bez nabiału, należy zastąpić ten składnik olejem kokosowym lub napojem owsianym.
iStock
(średnia 4.37 z 190 głosów)
Ciasto na faworki bez śmietany: do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka i masło. Zagniatamy kulę, w razie potrzeby dodając odrobinę ciepłej wody.
Wałkowanie: stolnicę lub blat oprószamy mąką. Przekładamy na nią ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek o grubość ok. 2 mm.
Wycinanie: nożem lub radełkiem do ciasta wycinamy romby o długości ok. 4–5 cm i szerokości 2 cm. Pośrodku każdego z nich robimy nacięcie. Przekładamy końcówkę rombów przez dziurkę, aby uzyskać charakterystyczny kształt.
Smażenie: w garnku lub na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim faworki przez ok. 30–60 sekund z każdej strony na złoty kolor.
Podawanie: gotowe faworki bez śmietany przekładamy z patelni na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Porady
- Z proporcji podanych w przepisie powinno wyjść ok. 30 chrustów.
- W przepisie możemy zrezygnować nie tylko z masła, ale także z jajek. W ten sposób przygotujemy faworki wegańskie. W zastępstwie do ciasta dodajemy olej lub mleko owsiane.
- Aby smażone słodkości nie chłonęły tłuszczu, należy dodać do nich odrobinę spirytusu lub octu (10 ml).
- Tak jak klasyczne faworki, również te bez śmietany, smażą się bardzo szybko. Lepiej więc przygotować wszystkie, zanim rozgrzejemy tłuszcz na patelni.
- Chruściki bez śmietany same w sobie nie są słodkie, dlatego posypujemy je cukrem pudrem. Możemy polać je także lukrem, przygotowanym z cukru pudru i wody (lub soku z cytryny).
Aby tradycyjny przysmak na tłusty czwartek, stał się nie tylko słodką, ale także pożywną i zdrową przekąską, wystarczy wprowadzić kilka zamienników:
W piekarniku możemy upiec także chruściki z klasycznego ciasta ze śmietaną lub faworki z ciasta francuskiego.
Sekretem udanych faworków wcale nie jest śmietana, ale odpowiednio długie wyrabianie ciasta. Można je także ubić wałkiem, aby rozbić wiązania białkowe. Dzięki temu ciasto staje się bardziej elastyczne i łatwiej jest rozwałkować je na cienki placek.
Składniki zagniatamy w kulę, a następnie uderzamy w nią wałkiem. Rozpłaszczone ciasto składamy na pół i ubijamy ponownie. W ten sposób także napowietrzamy ciasto, w efekcie czego faworki wychodzą kruche i delikatne.
Zarówno faworki bez śmietany, jaki chruściki ze śmietaną, możemy przygotować w innych kształtach:
Komentarze