Złociste faworki
Złociste faworki - Przepis na Złociste faworkiPrzygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 30 minut Sztuka: 120 kcal Składniki na 30 sztuk

Składniki:
- 10 dag masła (1/2 kostki)
- 1/2 szklanki cukru
- torebka cukru waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- mała torebka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej lub smalec do smażenia (25 dag)
- cukier puder do posypania
Rodzaj diety:
Okazje:
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- ■Masło
- cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać
- oprószyć solą. Dodać do kremu maślanego
- wbić jajka
- zagnieść.
- ■Ciasto wybić wałkiem (15 minut)
- włożyć do lodówki na 30 minut. Cienko rozwałkować
- radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2–3 cm
- przewinąć nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
- ■ Olej rozgrzać w garnku
- usmażyć faworki na złoto. Osączyć
- posypać cukrem pudrem.
Kalorie: 120.00
Podobne przepisy

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 30 minut Sztuka: 120 kcal
Złociste faworki

Faworki bezglutenowe
Faworki bezglutenowe

Przepis na faworki smażone w głębokim tłuszczu.
Faworki bite

Złociste medaliony z kurczaka

Faworki

Grzanki złociste

Faworki-przepis na ten karnawałowy specjał znany jest niemal w każdym domu. Kluczem do zrobienia kruchych chrustów jest napowietrzenie masy. Następnie ważnym krokiem jest dodanie do ciasta na faworki spirytusu, wódki lub octu. Faworki dzięki alkoholowi mają ograniczone wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Faworki to przepis prosty i szybki w przygotowaniu. Faworki zjedzone w czasie karnawału, wedle ludowych podań, są gwarancją szczęścia na cały nowy rok.
Bardzo szybkie faworki

Faworki są chrupiące i rozpływające się w ustach.
Pyszne, chrupiące faworki

Bardzo chrupiące z pęcherzykami