Złociste faworki

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 30 minut Sztuka: 120 kcal Składniki na 30 sztuk

Deseryfaworki

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
120 kcal
Ocena:

(średnia 4.39 z 184 głosów)

Składniki:

  • 10 dag masła (1/2 kostki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • mała torebka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia (25 dag)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■Masło
  • cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać
  • oprószyć solą. Dodać do kremu maślanego
  • wbić jajka
  • zagnieść.
  • ■Ciasto wybić wałkiem (15 minut)
  • włożyć do lodówki na 30 minut. Cienko rozwałkować
  • radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2–3 cm
  • przewinąć nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
  • ■ Olej rozgrzać w garnku
  • usmażyć faworki na złoto. Osączyć
  • posypać cukrem pudrem.

Kalorie: 120

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy