Złociste faworki

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 30 minut Sztuka: 120 kcal Składniki na 30 sztuk

Dodany przez:

Złociste faworki

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Kalorie:
120 kcal
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 3.12 z 17 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 10 dag masła (1/2 kostki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • mała torebka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia (25 dag)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. ■Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, oprószyć solą. Dodać do kremu maślanego, wbić jajka, zagnieść.
  2. ■Ciasto wybić wałkiem (15 minut), włożyć do lodówki na 30 minut. Cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2–3 cm, przewinąć nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
  3. ■ Olej rozgrzać w garnku, usmażyć faworki na złoto. Osączyć, posypać cukrem pudrem.
deser dla dzieci desery cukier puder faworki tłusty czwartek złociste faworki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze