Faworki pyszne

To najszybszy i najbardziej oszczędny przepis na faworki. Ciastka są pyszne i chrupiące.

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.36 z 11 głosów)

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 całe jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 kg tłuszczu do smażenia (np. smalec lub olej)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Margarynę, jajka i cukier ucieramy w osobnym naczyniu i wlewamy do miski z mąka. Całośc mieszamy i dodajemy partiami śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto.
  2. Ciasto wałkujemy na cienkie płaty i kroimy na wąskie paski o szerokosci około 3 cm. Następnie paski kroimy na długośc około 9-10 cm i nacinamy po środku i wywijamy na drugą stronę.
  3. Smażymy w głebokim dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Usmażone faworki wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyc nadmiar tłuszczu i po przestygnieciu posypujemy cukrem pudrem.
deser mąka ciastka faworki chruściki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze