Faworki pyszne

To najszybszy i najbardziej oszczędny przepis na faworki. Ciastka są pyszne i chrupiące.

Deseryciastkafaworki

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 173 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 całe jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 kg tłuszczu do smażenia (np. smalec lub olej)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Margarynę, jajka i cukier ucieramy w osobnym naczyniu i wlewamy do miski z mąka. Całośc mieszamy i dodajemy partiami śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto.
  • Ciasto wałkujemy na cienkie płaty i kroimy na wąskie paski o szerokosci około 3 cm. Następnie paski kroimy na długośc około 9-10 cm i nacinamy po środku i wywijamy na drugą stronę.
  • Smażymy w głebokim dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Usmażone faworki wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyc nadmiar tłuszczu i po przestygnieciu posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy