Chleb z patelni (bez drożdży)

Chleb z patelni jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje. Ciasto jest puszyste, chociaż nie zawiera żadnych spulchniaczy. W wielu krajach azjatyckich podobne chlebki podawane są z hummusem i sałatką. W Indiach jest to obowiązkowy dodatek do wielu dań obiadowych, np. curry. Inne pasujące dodatki to wszelkie pasty do chleba i sałatki ze świeżych warzyw oraz szakszuka. Ciepły chlebek z patelni stanowi przepis na dobry początek dnia, bo któż nie lubi świeżego pieczywa? Przygotowanie chleba z tego przepisu trwa zaledwie 10 minut!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chleb

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 2.67 z 9 głosów)

Chleb z patelni (bez drożdży) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciasto na chleb z patelni 1.

    Wyrabianie ciasta: w misce mieszamy mąkę orkiszową (typ 630) z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodajemy mleko, roztopione masło i 1 łyżkę oleju (około 5 ml), po czym zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy.  

  • chleb z patelni - formowanie ciasta 2.

    Formowanie: ciasto dzielimy na 4 porcje. Powierzchnię roboczą posypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy każdą z nich na placek o średnicy około 20 cm. 

  • chleb z patelni - pieczenie 3.

    Pieczenie chleba: na rozgrzany na patelni olej wykładamy pojedynczo uformowane placki. Pieczemy na średnim ogniu z obu stron przez około 2 minuty. 

Porady

  • Chleb orientalny – uszlachetnij ciasto odrobiną kminku, żeby nadać chlebkom egzotyczny charakter. 
  • Mąka orkiszowa jest idealna do przyrządzenia chleba z patelni, ponieważ zawiera dużo witamin, składników mineralnych i błonnika oraz stosunkowo niewiele węglowodanów. W przypadku braku takiej mąki możemy zastąpić ją pszenną. 
  • Chlebek pieczony z patelni smakuje wyśmienicie polany roztopionym masełkiem czosnkowym! 
  • Niezjedzony chleb pieczony na patelni można wykorzystać do przygotowania zapiekanki gyros z makaronem
  • Świetnym dodatkiem do chleba z patelni będzie muhammara – bliskowschodnia pasta z pieczonej papryki. 

Notka redakcyjna

Chleb z patelni – z drożdżami

Jeśli mamy więcej czasu, możemy pokusić się o upieczenie chleba z patelni na drożdżach, który doskonale sprawdzi się jako baza do kanapek i różnych potraw. Składniki potrzebne do zrobienia to: ciepła woda, mąka pszenna, suche drożdże i olej, do posmarowania patelni oraz samego wypieku. Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, następnie dodajemy odrobinę soli i mieszamy. Przelewamy do miski z mąką i ugniatamy do momentu osiągnięcia elastycznej i gładkiej konsystencji.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i formujemy z nich kule. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia, a kiedy podwoją swoją objętość, przystępujemy do pieczenia chleba. Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju, a następnie układamy ciasto na patelni. Pieczemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę, smarujemy wierzch ciasta olejem i przekręcamy na drugą stronę, ponownie pieczemy przez 15 minut. Chleb z patelni podajemy z dowolnymi składnikami. 

Jak zrobić grzanki z chleba na patelni

Inny pomysł na szybki posiłek z patelni to grzanki, które idealnie sprawdzają się jako dodatek do zup. Pieczarkowa zupa krem, zupa cebulowa czy nawet grochówka najlepiej smakują właśnie z kawałkami podpieczonego chleba. 

Najlepszy do przygotowania grzanek jest czerstwy chleb (ale nie suchy) – 4 duże kromki. Możemy wykorzystać również bagietki, kajzerki oraz ciemne pieczywo. Kroimy je w drobną kostkę i umieszczamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu (może to być masło lub dowolny olej roślinny). Grzanki smażymy na małym ogniu, mieszając co chwilę. Po uzyskaniu złocistego koloru przekładamy do miseczki. Tak przygotowane będą idealnym dodatkiem nie tylko do zup, lecz także do sałatek. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy