Klasyczne Steki Wołowe z Patelni

Steki wołowe krwiste o zaskakującym i wyjątkowym smaku.

dania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.21 z 232 głosów)

Składniki:

  • 3 steki wołowe
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • przyprawy: sól ( gruboziarnista )
  • przyprawy: pieprz ( młotkowany )

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ► Steki należy dobrze umyć i wysuszyć w ręczniku kuchennym, jeśli były trzymane w lodówce to należy przed smażeniem doprowadzić je do temperatury pokojowej.
  • ► Steki obsypać przed smażeniem solą oraz pieprzem, następnie wrzucić na patelnię i na mocno rozgrzanym tłuszczu ( nie przejmować się jeśli będą dymiły ) smażyć z dwóch stron, około 2 - 3 minuty z każdej strony w zależności od grubości steków i rodzaju wysmażenia jaki chcemy uzyskać. Ja lubię słabo wysmażone, a więc wersję krwistą.
  • ► Po zdjęciu steków z patelni, ułożyć steki na talerzu, przykryć folią aluminiową i odczekać 3 - 5 minut, by mięso odpoczęło. Kiedy wszystkie soki się wchłoną steki są gotowe do podania, podawać z sałatą, warzywami i ziemniakami w dowolnej formie.

Porady

Zobacz też: policzki wołowe zapiekane w cieście francuskim 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy