StockFood
4.39 (213)
Ryż z jabłkami, z dodatkiem cynamonu, kojarzy się z dzieciństwem – często robiły go nasze mamy i babcie. To szybkie, kilkuskładnikowe danie na słodko, które można podać na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Zafundujcie więc sobie sentymentalną podróż kulinarną i przygotujcie go w swojej kuchni. Ryż na mleku to także świetny posiłek dla dzieci, nawet tych najmłodszych. Zobaczcie nasz szybki i prosty przepis na ryż zapiekany z jabłkami.
ryż 300 g
mleko 500 ml
jabłka 2 kg
cynamon 1 szczypta
cukier 3 łyżki stołowe
cukier waniliowy 0.5 szt.
Gotowanie ryżu: mleko trzeba zagotować i wrzucić do niego 3 torebki ryżu (lub 300 g sypkiego). Gotujemy do miękkości, ok. 15 minut. Pod koniec, gdy zrobi się kleisty i gęsty, dodajemy do niego 1–2 łyżki cukru (15–30 g) i połowę torebki cukru wanilinowego.
Przygotowanie jabłek: myjemy je, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte wiórki jabłka wrzucamy na patelnię i smażymy około 20 minut, aż staną się miękkie i lekko przyrumienione.
Ryż z jabłkami: naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwami: ryż, na to podsmażone jabłka i wszystko posypujemy cynamonem. Analogicznie układamy drugą warstwę.
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ryż z jabłkami wstawiamy na ok. 45. Wierzch warto dodatkowo posypać cukrem. Podajemy na gorąco.
Porady
- Ryż z jabłkami można dosłodzić cukrem, miodem lub słodzikiem (stewia, ksylitol, erytrol) oraz doprawić cynamonem, kardamonem czy wanilią.
- Jakie jabłka wybrać do zapiekanego ryżu? Do tego przepisu można użyć właściwie wszystkich odmian jabłek i w zależności od ich naturalnej słodyczy, kontrolować ilość dodawanego cukru. Warto też połączyć ze sobą kilka odmian jabłek, np. kwaśnych ze słodkimi.
- Jabłka ścieramy na tarce, ale można je również pokroić w bardzo drobną kostkę. Można użyć też gotowych prażonych jabłek ze słoika, a nawet konfitury.
- Ryż z jabłkami i cynamonem można dodatkowo podać z bitą śmietaną lub gałką ulubionych lodów.
- Ryż na mleku z jabłkami można przygotować na bazie mleka roślinnego. Sprawdzi się np. kokosowe lub migdałowe.
- Skórki po obieraniu jabłek warto zostawić, ponieważ zachowują dużo wartości odżywczych. Można je ususzyć i robić z nich np. herbatkę owocową, ze świeżych zaś, wyjdzie pyszny kompot.
- Do ryżu z jabłkami odpowiedni będzie ryż basmati, jaśminowy i biały.
Jak zrobić ryż z jabłkami? Są dwie wersje tego przepisu, w których gotujemy ryż na mleku i podajemy z owocami. Lub układamy warstwy i zapiekamy. Jedna i druga jest równie pyszna, więc wybór zależy już tylko od Waszych upodobań. Zabieganym polecamy ryż z jabłkami na szybko, bez pieczenia. Jeśli natomiast macie nieco więcej czasu, polecamy go dodatkowo zapiec, będzie dużo bardziej aromatyczny. W ten właśnie sposób podawały go nasze mamy i babcie.
Wielu z nas zadaje sobie pytanie – czy ryż z jabłkami jest kaloryczny? Otóż to danie jest zaliczane do zdrowych i dietetycznych. Jeśli zrezygnujemy z dodatku cukru i zastąpimy go dowolnym słodzikiem, ryż z jabłkami będzie fantastyczny jako fit deser, idealny dla osób na diecie.
Ile kalorii ma ryż z jabłkami? Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem ma około 150 kalorii w 100 gramach. Oznacza to, że średnia porcja tego słodkiego dania będzie miała około 300 kalorii.
Ryż na mleku z jabłkami możemy też przygotować w nieco innej formie. Wystarczy dodać do niego trochę bakalii, na przykład żurawiny, suszonych śliwek czy moreli. Najpopularniejszy jest jednak ryż z jabłkami i rodzynkami. Możemy dodać też garść ulubionych orzechów czy czekolady, żeby zmienić charakter całego dania. Możemy przygotować też ryż na mleku z galaretką z jabłek. Oczywiście możemy też podać ryż na mleku z innymi owocami, na przykład z truskawkami lub ananasem.