Zapiekanka jabłkowo-ryżowa

zdrowa i syta zapiekanka.

DeseryZapiekanki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 159 głosów)

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • 1 kg. jabłek
  • masło
  • mleko
  • cynamon
  • cukier
  • sól
  • 5 łyżek konfitury żurawinowej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie z mlekiem/pół na pół/ na gęsto.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Połowę ryżu rozłożyć na średniej tortownicy.Posypać połową jabłek, cukrem i cynamonem.Na to położyć drugą połowę ryżu i masło, a na wierzch jabłka.Zapiekać w piekarniku w temp. 180 stopni przez 20 minut.Po upieczeniu na wierzch ułożyć żurawinę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy