PASTA Z KURCZAKIEM: mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy i schładzamy.
PASTA JAJECZNA: jajka ścieramy na tarce, mieszamy z majonezem, oliwkami, cebulą i przyprawiamy. Wstawiamy do lodówki.
PASTA ZIOŁOWA: bazylię, natkę, czosnek i oliwę miksujemy. Dodajemy serek i mieszamy, wlewając śmietanę. Przyprawiamy.
Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy folią spożywczą tak, żeby jej brzegi wystawały na zewnątrz. Z kromek odkrawamy skórkę i kroimy w 2,5 - cm paski. Dno i ścianki tor townicy wykładamy na przemian paskami jasnego i ciemnego chleba. Rozprowadzamy pastę z kurczakiem i przykrywamy pieczywem.
Rozprowadzamy pastę jajeczną i znów przykrywamy kromeczkami. Na wierzch nakładamy 2/3 pasty ziołowej. Zawijamy wystające brzegi folii ku górze, osłaniając cały tort i wstawiamy na 3 godz. do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy z formy, zdejmujemy folię i dekorujemy pozostałą pastą ziołową. Kroimy jak tort.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze