REKLAMA

Tort naleśnikowy z mięsem warzywami

Szybki sposób na smaczny i sycący obiad!

dodany przez: Ostra Na Słodko ostra_na_slodko

torty Naleśniki

Czas przygotowania:
45min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 155 głosów)


Składniki:

  • NALEŚNIKI:
  • - mąka - 1 szklanka
  • - mleko - 200 ml
  • - woda gaz. - 50 ml
  • - jajko - 1 szt
  • - olej - 2 łyżki
  • - proszek - 1 łyżeczka
  • - sól - szczypta
  • FARSZ:
  • - mięso mielone - 300 g
  • - cukinia - 1 szt
  • - pomidor - 2 szt
  • - szczypiorek - 1 pęczek
  • - cebula - 1 szt
  • - cebula czerwona -1 szt
  • - ser żółty - 100 g
  • DODATKOWO:
  • - oliwa - 50 ml
  • - sól , pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • NALEŚNIKI:
  • Składniki dokładnie mieszamy i smażymy duże , cienkie naleśniki na odrobinie oleju.
  • Odkładamy w ciepłe miejsce.
  • FARSZ:
  • Mięso mielone ( u mnie zmielona łopatka ) podsmażamy na odrobinie rozgrzanego oleju – ciągle mieszamy , uważając , by się nie przypaliło.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Cukinię myjemy , obieramy ze skórki ( jeśli ma cienką , nie musimy tego robić 0 i kroimy w półplasterki.
  • Cebule kroimy w piórka.
  • Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w półplasterki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy cebule , a po chwili cukinię.
  • Delikatnie mieszając smażymy ok. 10 minut.
  • Pod koniec dodajemy pokrojone pomidory.
  • Farsz doprawiamy do smaku solą i pierzem.
  • CAŁOŚĆ:
  • Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy.
  • Na spód układamy naleśnik.
  • Pokrywamy warstwą podsmażonego mięsa i warzywnym farszem.
  • Posypujemy startym serem i posiekanym szczypiorkiem.
  • Przykrywamy kolejnym naleśnikiem i ponawiamy układanie farszu aż do wyczerpania składników.
  • Całość wkładamy do nagrzanego na 160 C piekarnika na ok. 15 minut.
  • Zajadamy gorące!

Kalorie: 300

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy