Tarty bezowe z malinami

Kruche tarty wypełnione malinowym musem z nutą cytryny, a wszystko pod smakowicie przypieczoną bezową pierzynką. Idealny podwieczorek na lato.

Ciastaciasto z owocamitartybeza

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.59 z 155 głosów)

Składniki:

  • 45 dag gotowego słodkiego kruchego ciasta
  • tłuszcz do foremek
  • 50 dag świeżych malin, plus dodatkowe do dekoracji
  • 2 łyżeczki wody różanej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 26 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 5 dag masła

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciastem luźno wylepiamy sześć natłuszczonych foremek na tarty o śr. 10 cm (nadmiar ciasta znad krawędzi odcinamy). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  • Maliny miksujemy, przecieramy przez sito, dociskając grzbietem łyżki, aby uzyskać jak najwięcej miąższu i soku. Pulpę malinową mieszamy z mąką ziemniaczaną, wodą różaną, 80 ml zimnej wody, przelewamy do rondla, dodajemy sok z cytryny i 11 dag cukru. Rondel z musem ustawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, mieszając, przez 3–4 min, aż będzie gęsty.
  • Dodajemy żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dobrze wybijając drewnianą łyżką. Dodajemy masło i mieszamy, aż się stopi. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy przez 30 min w lodówce.
  • Foremki wylepione ciastem przykrywamy pergaminem, posypujemy obciążnikami. Pieczemy 10 min. Papier i obciążniki zdejmujemy z ciasta, pieczemy przez kolejne 5 min. Odstawiamy do wystudzenia. Upieczone, przestudzone spody napełniamy schłodzoną masą malinową.
  • Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dosypujemy pozostały cukier (15 dag) i ubijamy, aż powstanie sztywna błyszcząca piana; nakładamy ją na stężały mus malinowy. Karmelizujemy za pomocą kuchennego palnika lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C przez 2–3 min, aż zabarwi się na złocisty kolor. Podajemy udekorowane świeżymi malinami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018

Porady

Zobacz też: waniliowa legumina z malinami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy