Tarta z malinami

Ocena:

4.38 (203)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Tarta z malinami to pyszny i elegancki deser. Składa się z kruchego spodu, aksamitnego kremu z serkiem mascarpone i świeżych owoców. Taki wypiek sprawdza się na każdą okazję i smakuje wszystkim, dorosłym i dzieciom. Wystarczy zaledwie kilka składników, a efekt jest spektakularny. Sprawdźcie sami, jak prostym wypiekiem jest tarta malinowa.  

Składniki:

  • mąka  180 g

  • masło  100 g

  • jajka  1 szt.

  • cukier puder  70 g

  • cukier waniliowy  5 g

  • mascarpone  250 g

  • śmietana 30%  250 g

  • maliny  500 g

Tarta z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kruche ciasto: na blacie usypujemy mąkę, 30 g cukru pudru i cukier waniliowy. Dodajemy masło pokrojone na kawałki. Siekamy całość nożem. Na koniec wbijamy jajko i zagniatamy wszystkie składniki w zwartą kulę. Owijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 30 minut. 

  • Krok 2:

    Spód: schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy na formę. Dociskamy je do dna i krawędzi. Pieczemy przez 20 min w 200°C. Po tym czasie wyjmujemy tartę z piekarnika i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.

  • Krok 3:

    Krem: śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem pudrem. Dodajemy porcjami serek mascarpone. Miksujemy na gładki, gęsty krem. 

  • Krok 4:

    Tarta z malinami: przekładamy krem na upieczony i wystudzony spód. Dekorujemy go malinami. Chłodzimy przed podaniem. 

Porady

  • Poza sezonem możemy wykorzystać mrożone maliny. Pamiętajmy, żeby je rozmrozić i odsączyć przed użyciem. Choć otoczone są często pewną dozą nieufności, nie różnią się bardzo w smaku od tych spożywanych w pełni letniego sezonu, a dzięki nim tarta malinowa z mascarpone może gościć na naszych stołach przez cały rok.  
  • Kruchy spód należy piec przez około 25 minut, bez termoobiegu – dzięki temu unikamy jego przesuszenia. Warto przykryć go folią aluminiową i obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi. Zyskujemy wtedy pewność, że nie wybrzuszy się podczas pieczenia, a jego ranty się nie skurczą i będą miały idealny kształt.  
  • Tarta z malinami powinna być przechowywana w lodówce, pod przykryciem, żeby krem nie przeszedł zapachami innych produktów spożywczych. Najlepiej spożyć ją jak najszybciej, ponieważ ciasto szybko nasiąknie wilgocią i straci chrupkość. Sam spód można upiec wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej. Wypełnijmy go nadzieniem tuż przed przyjściem gości lub kiedy najdzie nas ochota na kremowy, owocowy deser. 
  • Miłośnikom eksperymentów cukierniczych polecamy zmodyfikować nieco przepis na tartę i przygotować ciasto kruche w wersji smakowej, na przykład kakaowej lub migdałowej. Osoby uczulone na gluten mogą bez problemu zrobić je na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. 
  • Jeśli chcemy, żeby maliny ładnie się błyszczały, możemy posmarować je prostą, przezroczystą glazurą z żelatyny, wody i cukru lub słodkiego likieru. Pięknie będzie się też prezentować tarta z owocami i galaretką.  
  • Prosta tarta z malinami wygląda świeżo i wiosennie, jeśli jest przyozdobiona świeżymi ziołami, a zwłaszcza miętą. Możemy ją też posypać cukrem pudrem. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tarta z malinami – czym jeszcze można ją wypełnić? 

Tarta z mascarpone i malinami to absolutny hit szybkich podwieczorków, kameralnych spotkań w gronie rodziny i większych imprez. Aksamitny, śmietankowy, rozpływający się w ustach krem idealnie komponuje się z kwaskowymi owocami. Nie jest to jednak jedyny sposób na przygotowanie tarty. Polecamy także takie wersje tego deseru jak:   

  • tarta z białą czekoladą i malinami – kruchy spód wypełniamy kremem na bazie słodkiej śmietanki. Część podgrzewamy i rozpuszczamy w niej pokruszoną czekoladę, a część ubijamy na sztywno. Po połączeniu tych dwóch elementów powstaje niezwykle treściwa aksamitna masa doskonale komponująca się ze świeżymi malinami.      
  • tarta z malinami i budyniem – wypełnienie deseru stanowi tutaj klasyczny francuski krem cukierniczy crème pâtissière. To delikatna masa o smaku waniliowym, którą często łączy się z owocami na kruchym spodzie. To nic innego jak domowy budyń na bazie mleka, żółtka, masła, cukru i skrobi ziemniaczanej.  
  • tarta z malinami i bezą – inaczej tarta malinowa chmurka. Wierzch deseru zdobi lekka, chrupiąca, lekka warstwa, która powstaje jedynie z białek i cukru. 
  • tarta czekoladowa z malinami – wspomnieliśmy już, że bitą śmietanę można wzbogacić białą czekoladą, ale efektowny, mocno kakaowy deser też zasługuje na miejsce na liście kruchych wypieków z malinami. Jako wypełnienie świetnie sprawdza się krem czekoladowy ganache.  

Prosta tarta z malinami bez pieczenia 

Żeby ułatwić stworzenie deseru nawet najmniej doświadczonym domorosłym cukiernikom, podpowiadamy, jak zrobić tartę z malinami bez pieczenia. Jak wiemy, krem ze śmietany i serka mascarpone powstaje na zimno, pozostaje zatem podmienić kilka składników, żeby zrobić szybki spód, który nie wymaga obróbki termicznej. Kluczem do sukcesu są herbatniki. Należy je pokruszyć w malakserze lub za pomocą tłuczka i wymieszać z płynnym masłem. Tak przygotowaną masą trzeba następnie wyłożyć formę do tarty. Pamiętajmy, żeby dobrze docisnąć ją do dna i krawędzi. Dzięki temu powstanie zwarty spód. Wstawiamy go do lodówki na minimum 30 minut. Herbatniki możemy także połączyć z rozpuszczoną czekoladą, posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Tę technikę warto wykorzystać także do innych deserów bez pieczenia, takich jak sernik na zimno z białą czekoladą.  

Do czego można wykorzystać maliny? 

Pomysłów na wypieki, desery i napoje z malinami jest całe mnóstwo. Ten uniwersalny owoc sprawdza się praktycznie w każdej słodkiej potrawie, a na dodatek można go łączyć z innymi sezonowymi produktami, na przykład truskawkami, rabarbarem, porzeczkami lub wiśniami. Najlepiej sprawdza się w typowo letnich propozycjach, takich jak: 

  • koktajl malinowy – lekki, orzeźwiający napój na bazie soczystych owoców i jogurtu naturalnego. Rewelacyjny na upalne dni. 
  • lody malinowe – dodatek śmietanki sprawia, że wychodzą aksamitne, kremowe i delikatne. Można też zrobić prosty sorbet, granitę lub mrożony jogurt. Wszystkie te propozycje będą jak znalazł na przyjęcie dla dzieci na świeżym powietrzu. 
  • zupa owocowa – skrywa w sobie świeże maliny, borówki i wiśnie. Danie zagęszczone jest kisielem i można je także zabielić jogurtem naturalnym lub śmietaną.  

Nie należy zapominać, że maliny to także świetny składnik rozmaitych domowych przetworów. W naszych spiżarniach nie może zabraknąć takich skarbów jak dżem, konfitura, sok lub nalewka.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne