Joanna Komorowska

Tarta z białą czekoladą

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 25 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Tarta z białą czekoladą to wykwintne ciasto, pięknie prezentujące się na stole. Połączenie śmietankowo-czekoladowej  aksamitnej masy, wyłożonej na kruchy spód, ozdobionej borówkami amerykańskimi oraz dżemem jagodowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Taki zestaw  z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Dodatkowo przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu. Jeśli szukacie pysznego ciasta, zapraszamy po nasz przepis na tartę z białą czekoladą i borówkami.

 

Składniki:

  • mąka pszenna  320 g

  • cukier puder  20 g

  • cukier waniliowy  13 g

  • masło  220 g

  • żółtko  5 g

  • sól  1 g

  • bułka tarta  20 g

  • dżem owocowy  30 g

  • śmietana 36%  600 ml

  • żelatyna  8 g

  • woda  105 g

  • biała czekolada  150 g

Tarta z białą czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Blaszka: foremkę na ciasto o średnicy 24 cm smarujemy masłem oraz posypujemy bułką tartą.

  • Krok 2:

    Ciasto: mąkę, cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy zimne masło, żółtka, sól oraz 45 ml zimnej wody. Palcami łączymy składniki, w kruszonkę, następnie zagniatamy szybko jednolite ciasto. Tworzymy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę . 

  • Krok 3:

    Wałkowanie: ciasto układamy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek – wykładamy nim formę, dociskając, a nadmiar odcinamy. Nakłuwamy je widelcem i na 30 minut wkładamy do lodówki. 

  • Krok 4:

    Pieczenie: w czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce nagrzewamy piekarnik do 180°C. Spód na tartę z białą czekoladą pieczemy 25 minut.

  • Krok 5:

    Krem: 150 ml śmietanki mocno podgrzewamy, dodajemy pokruszone 150 g czekolady, mieszamy do połączenia składników i rozpuszczenia czekolady. Studzimy.

  • Krok 6:

    Żelatyna: przekładamy ją do garnuszka dodajemy 60 ml wody i pozostawiamy do napęcznienia, na ok. 10 minut. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia. Nie doprowadzamy do zagotowania żelatyny. Chłodzimy.

  • Krok 7:

    Krem czekoladowy: pozostałą część kremówki ubijamy na sztywny krem. Wlewamy czekoladę, miksujemy do połączenia składników. Wolnym strumieniem wlewamy płynną żelatynę – mieszamy na niskich obrotach miksera.

  • Krok 8:

    Wykończenie: na kruche ciasto wykładamy krem czekoladowy, wkładamy na 20 minut do lodówki, żeby stężało. Dekorujemy dżemem oraz borówkami. Wierzch posypujemy płatkami czekolady. 

Porady

  • Z przepisu możemy przygotować małe tartaletki, postępując zgodnie z przepisem, jedynie czas podpiekania spodu należy skrócić do ok. 12 minut.
  • Przed podpiekaniem spodu tarty z białą czekoladą, surowe ciasto warto przykryć pergaminem i wysypać na to obciążenie: fasolę, ciecierzycę czy specjalne kuleczki. Zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta. Zdejmujemy je po upieczeniu.
  • Masło i woda muszą być bardzo mocno schłodzone. Do ich rozdrobnienia   możemy użyć specjalnej rozdrabniarki do ciasta. Kupując masło należy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu – powinno mieć min. 82% oraz na wagę, kostka ma zazwyczaj 200 g.
  • Podgrzewając żelatynę nie dopuszczamy do zagotowania, gdyż traci ona w ten sposób właściwości żelujące.
  • W borówki możemy zamienić na jagody lub soczyste, pyszne truskawki, maliny. Będzie to miła odmiana, a ciasto będzie równie pyszne. Zimą możemy użyć owoców mrożonych.
  • Wyjęcie upieczonej tarty z białą czekoladą ułatwi otwierana foremka.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne