Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński, to klasyka francuskiej kuchni. Ten przepis pokochał już cały świat, nie tylko za jego smak i aromat, ale także szybkość i prostotę przygotowania. Krucha tarta, wypełniona serem, boczkiem i jajkami, posmakuje każdemu i nasyci na długo. Zobaczcie, jak zrobić prawdziwy quiche jak z francuskiego bistro!
istock
Ciasto: Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, 1/2 łyżeczki soli i 4 łyżki zimnej wody. Zagnieść dłońmi na jednolite ciasto. Formę do tarty z wyjmowanym dnem o śr. ok. 25 cm posmarować odrobiną masła (powłoki nieprzywieralnej nie trzeba smarować). Wylepić ciastem razem z bokami. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Farsz: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Wyjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu wytopić drobno pokrojony boczek na rumiano. Dodać do cebuli, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce. Połowę równomiernie wyłożyć na spód ciasta. Następnie rozłożyć boczek z cebulą, wyrównać. Przykryć pozostałym serem. Jajka wbić do miski, wlać mleko i śmietankę. Dodać sól, na ostro doprawić pieprzem, ubić trzepaczką na jednolitą, lekko puszystą masę. Zalać quiche, tak by masa przykryła nadzienie.
Pieczenie: Quiche piec 40-45 minut w 180°C, aż wierzch nabierze ciemnozłotego koloru. 6Wyjąć, odstawić na 10 minut. Następnie pokroić i udekorować tymiankiem.
Porady
- Quiche można przygotować w jednej dużej formie do tarty, ale także w małych foremkach, tworząc małe, jednoporcjowe tartaletki. Taki przepis fantastycznie sprawdzi się jako przekąska na imprezę i z pewnością zachwyci wszystkich gości.
- Aby mieć pewność, że ciasto do quiche dobrze się upiecze i będzie chrupiące, ciasto można najpierw podpiec bez farszu, a dopiero potem wlać jajeczną masę i zapiec wszystko jeszcze raz.
- Quiche lorraine można podawać z lekką sałatką lub w towarzystwie sosu. Najlepiej sprawdzi się tu sos czosnkowy, ziołowy lub jogurtowy.
Choć to danie wygląda niezwykle elegancko, jego przygotowanie wcale nie jest trudne, ani czasochłonne. Jak zrobić quiche? Podstawą tego dania jest klasyczne kruche ciasto z mąki, masła i żółtka. Ważne, aby masło było zimne i twarde, a zagniatanie trwało możliwie najkrócej, aby nie podwyższać temperatury ciasta ciepłem dłoni. Przygotowujemy więc 250 g przesianej mąki, 150 mocno schłodzonego masła (najlepiej pokroić je w mniejsze kawałki), 1 żółtko oraz szczyptę soli i odrobinę zimnej wody. Wszystkie składniki siekamy nożem, a kiedy wstępnie się już połączą, szybko zagniatamy dłońmi. Gotowe ciasto kruche zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut, a najlepiej przez 2-3 godziny.
Kiedy ciasto się chłodzi, możemy zająć się farszem. Nadzieniem do klasycznego francuskiego quiche lorraine są jajka ze śmietanką, serem i boczkiem. Do tego zestawu warto dodać również podsmażoną cebulkę i szczyptę gałki muszkatołowej. Oryginalny przepis zakłada dodatek francuskiego sera gruyere, jednak jeśli nie znajdziecie do w swoim sklepie, możecie użyć bardziej dostępnego zamiennika. Do tego przepisu dobrze sprawdzą się też sery, takie jak cheddar lub gouda.
Jajka i śmietanę mieszamy na jednolitą masę, a następnie dodajemy do nich podsmażone wcześniej boczek i cebulkę oraz starty na grubych oczkach ser. Całość dokładnie mieszamy i gotowe! Teraz wystarczy tylko wylepić kruchym ciastem formę do tarty, wylać na spód przygotowaną jajeczną masę i zapiec w piekarniku aż ciasto stanie się chrupiące, a wierzch placka pięknie się zarumieni. Ile piec quiche? Temu plackowi zwykle wystarczy 15-20 minut, spędzone w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Choć Quiche Lorraine to bez wątpienia najpopularniejsza z francuskich tart, istnieje też wiele innych wariantów smakowych, które warto wypróbować. Klasycznym przepisem, który czesto spotkamy w restauracyjnych menu, jest quiche serowy czyli, tak zwana tarta trzy sery. Fanom wegetariańskiej kuchni z pewnością posmakują wszelkiego rodzaju tarty z warzywami, takie jak quiche z porem, prosta tarta cebulowa, lekka tarta z cukinią czy quiche ze szpinakiem. Warto przygotowywać też sezonowe tarty na bazie dostępnych w tym momencie warzyw, takie jak letnia tarta ze szparagami czy jesienna tarta dyniowa.
Tym, którzy wolą mięsne dania polecamy quiche z kurczakiem, boczkiem albo mięsem mielonym. Dla wielbicieli ryb i owoców morza najlepszy będzie quiche z łososiem, dorszem, tuńczykiem z puszki albo z krewetkami. Osobom na diecie roślinnej do gustu powinna przypaść wegańka tarta z brokułami. Wszystkie te warianty są przepyszne, więc zachęcamy do testowania różnych połączeń smakowych i modyfikowania ich według własnych upodobań, aby skomponować swoją idealną kruchą tartę! na słono!
Komentarze