Quiche Lorraine

Ocena:

4.42 (156)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński, to klasyka francuskiej kuchni. Ten przepis pokochał już cały świat, nie tylko za jego smak i aromat, ale także szybkość i prostotę przygotowania. Krucha tarta, wypełniona serem, boczkiem i jajkami, posmakuje każdemu i nasyci na długo. Zobaczcie, jak zrobić prawdziwy quiche jak z francuskiego bistro!

Składniki:

  • mąka  250 g

  • masło  120 g

  • proszek do pieczenia  1 łyżeczka

  • boczek wędzony  150 g

  • jajka  4 szt.

  • cebula  1 szt.

  • śmietana 30%  200 ml

  • olej  1 łyżka stołowa

  • mleko  150 ml

  • ser gruyere  250 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • tymianek  2 gałązki

Quiche lorraine - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, 1/2 łyżeczki soli i 4 łyżki zimnej wody. Zagnieść dłońmi na jednolite ciasto. Formę do tarty z wyjmowanym dnem o śr. ok. 25 cm posmarować odrobiną masła (powłoki nieprzywieralnej nie trzeba smarować). Wylepić ciastem razem z bokami. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

    Tarta kruche ciasto
  • Krok 2:

    Farsz: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Wyjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu wytopić drobno pokrojony boczek na rumiano. Dodać do cebuli, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce. Połowę równomiernie wyłożyć na spód ciasta. Następnie rozłożyć boczek z cebulą, wyrównać. Przykryć pozostałym serem. Jajka wbić do miski, wlać mleko i śmietankę. Dodać sól, na ostro doprawić pieprzem, ubić trzepaczką na jednolitą, lekko puszystą masę. Zalać quiche, tak by masa przykryła nadzienie. 

    Boczek i cebula
  • Krok 3:

    Pieczenie: Quiche piec 40-45 minut w 180°C, aż wierzch nabierze ciemnozłotego koloru. 6Wyjąć, odstawić na 10 minut. Następnie pokroić i udekorować tymiankiem.

    tarta

Porady

  • Quiche można przygotować w jednej dużej formie do tarty, ale także w małych foremkach, tworząc małe, jednoporcjowe tartaletki. Taki przepis fantastycznie sprawdzi się jako przekąska na imprezę i z pewnością zachwyci wszystkich gości. 
  • Aby mieć pewność, że ciasto do quiche dobrze się upiecze i będzie chrupiące, ciasto można najpierw podpiec bez farszu, a dopiero potem wlać jajeczną masę i zapiec wszystko jeszcze raz.
  • Quiche lorraine można podawać z lekką sałatką lub w towarzystwie sosu. Najlepiej sprawdzi się tu sos czosnkowy, ziołowy lub jogurtowy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Quiche lorraine - przepis

Choć to danie wygląda niezwykle elegancko, jego przygotowanie wcale nie jest trudne, ani czasochłonne. Jak zrobić quiche? Podstawą tego dania jest klasyczne kruche ciasto z mąki, masła i żółtka. Ważne, aby masło było zimne i twarde, a zagniatanie trwało możliwie najkrócej, aby nie podwyższać temperatury ciasta ciepłem dłoni. Przygotowujemy więc 250 g przesianej mąki, 150 mocno schłodzonego masła (najlepiej pokroić je w mniejsze kawałki), 1 żółtko oraz szczyptę soli i odrobinę zimnej wody. Wszystkie składniki siekamy nożem, a kiedy wstępnie się już połączą, szybko zagniatamy dłońmi. Gotowe ciasto kruche zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut, a najlepiej przez 2-3 godziny.

Farsz do quiche

Kiedy ciasto się chłodzi, możemy zająć się farszem. Nadzieniem do klasycznego francuskiego quiche lorraine są jajka ze śmietanką, serem i boczkiem. Do tego zestawu warto dodać również podsmażoną cebulkę i szczyptę gałki muszkatołowej. Oryginalny przepis zakłada dodatek francuskiego sera gruyere, jednak jeśli nie znajdziecie do w swoim sklepie, możecie użyć bardziej dostępnego zamiennika. Do tego przepisu dobrze sprawdzą się też sery, takie jak cheddar lub gouda.

Jajka i śmietanę mieszamy na jednolitą masę, a następnie dodajemy do nich podsmażone wcześniej boczek i cebulkę oraz starty na grubych oczkach ser. Całość dokładnie mieszamy i gotowe! Teraz wystarczy tylko wylepić kruchym ciastem formę do tarty, wylać na spód przygotowaną jajeczną masę i zapiec w piekarniku aż ciasto stanie się chrupiące, a wierzch placka pięknie się zarumieni. Ile piec quiche? Temu plackowi zwykle wystarczy 15-20 minut, spędzone w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Quiche - przepis o wielu możliwościach

Choć Quiche Lorraine to bez wątpienia najpopularniejsza z francuskich tart, istnieje też wiele innych wariantów smakowych, które warto wypróbować. Klasycznym przepisem, który czesto spotkamy w restauracyjnych menu, jest quiche serowy czyli, tak zwana tarta trzy seryFanom wegetariańskiej kuchni z pewnością posmakują wszelkiego rodzaju tarty z warzywami, takie jak quiche z porem, prosta tarta cebulowa, lekka tarta z cukinią czy quiche ze szpinakiem. Warto przygotowywać też sezonowe tarty na bazie dostępnych w tym momencie warzyw, takie jak letnia tarta ze szparagami czy jesienna tarta dyniowa.

Tym, którzy wolą mięsne dania polecamy quiche z kurczakiem, boczkiem albo mięsem mielonym. Dla wielbicieli ryb i owoców morza najlepszy będzie quiche z łososiem, dorszem, tuńczykiem z puszki albo z krewetkami. Osobom na diecie roślinnej do gustu powinna przypaść wegańka tarta z brokułami. Wszystkie te warianty są przepyszne, więc zachęcamy do testowania różnych połączeń smakowych i modyfikowania ich według własnych upodobań, aby skomponować swoją idealną kruchą tartę! na słono!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne