Tarta z jeżynami to połączenie kruchego maślanego spodu, aksamitnego nadzienia na bazie świeżych jeżyn, wanilinowego budyniu oraz aromatycznej kruszonki kokosowej. Deser ten zachwyca nie tylko pięknym wyglądem, ale i fantastycznym smakiem. Ciasto sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas bardziej odświętnych okazji. Jeśli lubicie domowe wypieki, koniecznie sprawdźcie, jak zrobić tartę jeżynową.
fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.54 z 207 głosów)
Kruchy spód ciasta jeżynowego: w dużej misie łączymy ze sobą 200 g mąki orkiszowej, 100 g mąki gryczanej, 175 g masła, jajko oraz 30 g cukru trzcinowego. Zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy z niego kulę, owijamy ją folią spożywczą i przekładamy ją na około 30 minut do lodówki.
Przygotowanie owoców: umyte jeżyny przekładamy do rondelka. Dodajemy do nich 35 g cukru i podgrzewamy je na wolnym ogniu, aż do momentu, gdy puszczą cały sok.
Nadzienie do tarty jeżynowej: w małym naczyniu łączymy proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną i wodą. Gotową mieszankę wlewamy do garnka z gotującymi się owocami. Całość mieszamy do zgęstnienia, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Kokosowa kruszonka: na stolnicę wysypujemy po 50 g mąki orkiszowej, cukru trzcinowego i wiórków kokosowych. Całość sieczemy z dodatkiem 50 g zimnego masła, aż do uzyskania konsystencji grudek o nierównomiernym kształcie.
Przygotowanie tarty do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Dno formy wykładamy pergaminem, a jej rant smarujemy odrobiną masła. Kruchy spód wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma płatami folii spożywczej. Następnie wylepiamy nim formę. Przykrywamy go warstwą nadzienia, na którym układamy kruszonkę.
Pieczenie tarty z jeżynami: ciasto przekładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy je przez około 40–45. Podajemy po wystudzeniu.
Porady
- Powyższy przepis zakłada użycie cukru trzcinowego muscocvado. Jest on dostępny w większości hipermarketów i sklepów ze zdrową żywnością. Jeśli jednak nie macie do niego dostępu, możecie upiec tartę z jeżynami na bazie klasycznego cukru trzcinowego lub cukru białego.
- Gotową, wystudzoną tartę z jeżynami i kokosową kruszonką można przechowywać w lodówce do trzech dni. By spód zachował świeżość polecamy szczelnie owinąć całość folią spożywczą.
- Do przygotowania ciasta z jeżynami i kruszonką można wykorzystać także budyń śmietankowy lub czekoladowy.
- Jeśli nie przepadacie za smakiem wiórków kokosowych, możecie zastąpić kruszonkę z kokosem jej klasyczną wersją.
- Przygotowanie tarty z jeżynami i budyniem można rozłożyć na dwa dni – pierwszego przygotować kruche ciasto, a następnego wyłożyć nim formę i upiec je z dodatkiem nadzienia i kruszonki.
- Do upieczenia tarty z owocami i kruszonką, zgodnie z powyższym przepisem, można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone jeżyny.
- Jeśli przygotowujecie się na przyjęcie gości, możecie dodatkowo polać wierzch ciasta z jeżynami i budyniem aksamitnym sosem waniliowym lub zaserwować je w towarzystwie gałki ulubionych lodów.
- Lubicie klasyczne wypieki na bazie kruchego ciasta? Koniecznie sprawdźcie nasze pozostałe pomysły na smaczne tarty z owocami.
Ciasto z jeżynami i kruszonką sprawdzi się na rozmaite okazje. Latem chętnie serwujemy je w towarzystwie filiżanki mrożonej latte lub orzeźwiającego frappe. Jeśli nie przepadacie za smakiem kawy, możecie zdecydować się na podanie go z domową ice tea lub klasyczną lemoniadą. Równie dobrze sprawdzą się lekkie owocowe koktajle i zielone smoothies.
Z kolei jesienią czy zimą możecie pokusić się o upieczenie tarty z jeżynami mrożonymi. Świetnie komponuje się ona z aromatyczną pumpkin latte lub klasycznym, włoskim cappuccino. Możecie też podać ją z filiżanką rozgrzewającej herbaty wypełnionej miodem, goździkami i cynamonem. Jej smak dobrze podkreśli również delikatna, mleczna bawarka.
Sezon na jeżyny trwa jedynie przez 3 miesiące – rozpoczyna się w lipcu i kończy się wraz z ostatnimi dniami września. Warto wykorzystać go w pełni! Do czego dodawać świeże owoce? Szczególnie polecamy spróbować tarty z malinami i jeżynami. Podobnie, jak w podanym powyżej przepisie wypełnią się ją budyniowym nadzieniem i przykrywa maślaną kruszonką. Efekty są niesamowite.
Fanom domowych słodkości z pewnością przypadnie do gustu także tarta z jeżynami i bezą. Jej przygotowanie nie różni się znacząco od klasycznej wersji ciasta. W tym przypadku spód należy delikatnie podpiec przed ułożeniem na nim nadzienia. Następnie przykrywa się go masą owocowo–budyniową oraz warstwą ubitych na sztywno białek z dodatkiem cukru. Całość piecze się przez około 20–30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Komentarze