Tarta jeżynowa z kokosową kruszonką

Tarta jeżynowa z kokosową kruszonką to prosty deser na jesienny podwieczorek. Posmak kokosa zadowoli wymagające podniebienia. Spróbuj tarty jeżynowej z kokosową kruszonką.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • spód:
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 175 g masła + do formy
  • 30 g cukru muscovado (brązowy, wilgotny, nierafinowany cukier trzcinowy)
  • jajko
  • wypełnienie:
  • 750 g jeżyn
  • 35 g cukru opakowanie budyniu waniliowego
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • kruszonka:
  • po 50 g: mąki orkiszowej, wiórków kokosowych, cukru trzcinowego i masła

Przygotowanie

  1. Na spód: wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odkładamy na ok. 30 min do lodówki.
  2. Na wypełnienie: jeżyny z cukrem wrzucamy do szerokiego rondla. Podgrzewamy, aż wypuszczą cały sok. W 100 ml wody rozprowadzamy proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do gotujących się jeżyn, cały czas mieszając, aż zgęstnieją. Studzimy.
  3. Dno formy o śr. 26 cm wykładamy pergaminem, a rant smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma płatami folii spożywczej, następnie wylepiamy dno i boki formy. Na ciasto wykładamy jeżyny, na nie – kruszonkę (wszystkie składniki rozcieramy w palcach). Pieczemy 40–45 min w temp. 180°C.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Wskazówki

Zobacz: orientalny sos śliwkowy

 

 

 

 

 

 

 

jeżyny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy