REKLAMA

Tarta tatin klasyczna

Tarta tatin to klasyczna francuska tarta, którą można uznać za francuski odpowiednik naszej szarlotki. W klasycznej wersji serwowana jest ona z nadzieniem w postaci skarmelizowanych jabłek. Tarta tatin nazywana jest odwróconą tartą, ponieważ jej nadzienie zapieka się pod ciastem kruchym, a po upieczeniu odwraca się je, dzięki temu jabłka znajdują się na wierzchu. Tartę tatin z jabłkami można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakuje podana w towarzystwie lodów waniliowych. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na tartę tatin. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta ciasto z owocami tarty tarta tatin

Czas przygotowania:
1godz. 25min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 168 głosów)


Kroki przygotowania:

  • tarta 1.

    Przygotowanie tarty tatin zaczynamy od ciasta – najpierw mieszamy ze sobą mąkę, masło (120g), żółtko, cukier i sól, a następnie dodajemy do tego ok. 50ml lodowatej wody. Dalej wyrabiamy ciasto, formujemy je w kulę, a potem zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na ok. 30-40 minut. 

  • tarta 2.

    Następnie roztapiamy masło (120g) w garnku, wsypujemy do niego cukier i całość mieszamy do czasu aż powstanie karmel. W dalszej kolejności jabłka myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy na ćwiartki. Potem warstwę karmelu wlewamy do naczynia żaroodpornego i równo rozprowadzamy ją po jego dnie. Na warstwie karmelu układamy ciasto ćwiartki jabłek (powinny one zachodzić na siebie). Całość podgrzewamy na ogniu przez ok. 15-20 minut (aż karmel mocno ściemnieje). 

  • tarta 3.

    Kolejnym krokiem w przygotowaniu tarty tatin jest odwrócenie jabłek tak, aby dokładnie pokryły się one karmelem i podgrzewanie ich przez kolejne 10-15 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. 

  • tarta 4.

    Po upływie czasu „pobytu” ciasta na tartę tatin w lodówce, rozwałkowujemy je na placek nieco większy niż średnica naszej formy na tartę. Układamy je na przestudzonych jabłkach, upychając brzegi do wnętrza formy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 min w temp. 200°C. Przykrywamy dużym talerzem, odwracamy i wyjmujemy tartę.

Porady

  • Ciasto na tartę tatin możemy wyrobić zarówno ręcznie, jak i za pomocą miksera – warto jednak pamiętać, że ciasto kruche nie lubi zbyt długiego i intensywnego wyrabiania. 
  • Do tarty tatin niezbędne są jabłka. Najlepiej sprawdzą się jabłka odmiany: papierówka, antonówka czy szara reneta. Charakteryzują się one lekko kwaśnym smakiem, a ich aromat uwydatnia się po pieczeniu. 
  • Do ciasta na tartę warto dodać odrobinę lodowatej wody. Dzięki temu poszczególne składniki ciasta łatwiej łączą się ze sobą. 
  • Tartę tatin możemy serwować z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. 
  • Do przygotowania tarty tatin niezbędna jest forma na tartę – najlepsza będzie forma o średnicy 28 cm. 
  • Ciasto na tartę tatin z jabłkami należy przechowywać w lodówce przez co najmniej 30-40 minut. Możemy je nawet zostawić w niej na całą noc. 
  • Tartę tatin możemy przygotować z gotowego ciasta kruchego lub francuskiego. 

Notka redakcyjna

Tarta tatin – francuski klasyk 

Tarta tatin, czyli odwrócona tarta z jabłkami, to tradycyjny francuski deser o ciekawej historii. Powstała ona pod koniec XIX w. w centralnej Francji. Za jej pomysłodawczynię uznaje się Stéphanie Tatin, która wraz ze swoją siostrą prowadziła restaurację (istniejącą do dnia dzisiejszego). Pewnego razu Stéphanie postanowiła nieco zmodyfikować przepis na tartę i odwróciła kolejność przygotowania, przykrywając nadzienie z karmelizowanych jabłek, kruchym ciastem. Efekt okazał się bardzo zaskakujący, a tarta szybko stała się kulinarnym hitem najpierw w regionie Sologne, a następnie za sprawą Louisa Vaudable, w Paryżu. 

Sprawdź też: przepis na tarty bezowe z malinami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy