Tarta tatin

Ocena:

4.51 (178)

  • 1 godz. 25 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Tarta tatin to klasyczny francuski wypiek, który można uznać za odpowiednik naszej szarlotki. Tradycyjna wersja serwowana jest bowiem z nadzieniem w postaci skarmelizowanych jabłek. Nazywana jest odwróconą tartą, ponieważ owoce zapieka się pod kruchym ciastem, a następnie wykłada na talerz do góry nogami, dzięki czemu jabłka znajdują się na wierzchu. Tarta tatin najlepiej smakuje w towarzystwie lodów waniliowych lub bitej śmietany.  

Składniki:

  • mąka pszenna  240 g

  • masło  240 g

  • jabłka  1 kg

  • cukier puder  140 g

  • sól  2 g

  • żółtko  1 szt.

Tarta tatin - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto kruche: na stolnicę przesiewamy mąkę i 10 g cukru pudru. Dodajemy pokrojone w kostkę masło (120 g), żółtko i szczyptę soli. Zagniatamy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt sucha i nie chce się uformować w zwartą kulę, dodajemy odrobinę bardzo zimnej wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30–40 minut. 

  • Krok 2:

    Jabłka: myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Jeśli owoce są duże, możemy je pokroić na mniejsze kawałki. Ważne jest, żeby nie tworzyć zbyt cienkich plastrów, które będą się rozpadać podczas obróbki termicznej. 

  • Krok 3:

    Karmel: na palniku ustawiamy okrągłe naczynie żaroodporne, w którym będzie się piekła nasza tarta tatin. Roztapiamy w niej drugą część masła (120 g), a następnie dodajemy pozostały cukier puder (130 g). Podgrzewamy i mieszamy do czasu, kiedy powstanie jasny karmel.

  • Krok 4:

    Gotowanie jabłek: na karmelu ciasno układamy przygotowane wcześniej owoce. Podgotowujemy je na małym ogniu przez około 15–20 minut lub do momentu, kiedy masa cukrowa zauważalnie ściemnieje. Przewracamy je na drugą stronę, żeby dokładnie pokryły się sosem. Podgrzewamy przez kolejne 10 minut, po czym zdejmujemy z palnika i studzimy. 

  • Krok 5:

    Pieczenie: piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o średnicy nieco większej niż nasze naczynie żaroodporne. Układamy je na przestudzonych jabłkach, upychając brzegi do wnętrza formy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 25 min lub do zarumienienia. 

  • Krok 6:

    Podanie: naczynie przykrywamy dużym talerzem i przewracamy je do góry nogami, tak żeby jabłka z karmelem znalazły się na wierzchu. 

Porady

  • Ciasto kruche, na bazie którego powstaje tarta tatin, możemy przygotować zarówno ręcznie, jak i za pomocą miksera. Warto jednak pamiętać, że nie lubi ono zbyt długiego i intensywnego wyrabiania. Możemy je zrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc. 
  • Jabłka najlepiej przyrządzić w naczyniu żaroodpornym lub patelni z żeliwną rączką, którą możemy bezpiecznie wstawić do piekarnika. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, owoce z karmelem możemy przygotować w garnku, a dopiero później ułożyć je w formie na tartę o średnicy około 28 cm.  
  • Odwrócona tarta będzie najsmaczniejsza, jeśli wypełnimy ją takimi odmianami jabłek jak papierówka, antonówka lub szara reneta. Charakteryzują się one lekko kwaśnym smakiem, a ich aromat uwydatnia się po pieczeniu.   
  • Do jabłek możemy dodać cynamon. Jest to klasyczne połączenie smaków, które często wykorzystujemy podczas pieczenia tradycyjnej polskiej szarlotki
  • Tarta tatin (po francusku tarte tatin) może być przygotowana w postaci monoporcji – tartaletek. Będzie się wtedy pięknie prezentować na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Przepis wystarczy podzielić na kilka foremek lub kokilek.  
  • Jabłecznik możemy przygotować także z gotowego ciasta kruchego lub francuskiego. 
  • Tarta z jabłkami w klasycznym, francuskim wydaniu najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze ciepła, w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Sprawdzi się też bita śmietana
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tarta tatin – przepis na francuski klasyk  

Tarte tatin, czyli francuska odwrócona tarta z jabłkami, to tradycyjny deser o ciekawej historii. Powstała pod koniec XIX wieku w centralnej Francji. Za jej pomysłodawczynię uznaje się Stéphanie Tatin, która wraz ze swoją siostrą prowadziła restaurację (istniejącą do dnia dzisiejszego). Pewnego razu, podczas bardzo pracowitego serwisu zapomniała wyłożyć formę do tarty ciastem i wstawiła do piekarnika same jabłka z cukrem. Kiedy się zorientowała, zaczęły się już karmelizować. Żeby uratować deser, ułożyła placek na wierzchu i wywróciła blaszkę do góry nogami. Efekt okazał się bardzo zaskakujący, a tarta tatin szybko stała się kulinarnym hitem, najpierw w regionie Sologne, a następnie, za sprawą Louisa Vaudable, w Paryżu. 

Z jakich owoców może powstać tarte tatin? 

Skoro odwrócona tarta okazała się takim ciekawym pomysłem na efektowny deser, dlaczego by nie wykorzystać tej techniki do przyrządzenia innych wypieków? Jabłka to nie jedyne owoce, których możemy użyć do zrobienia tarty tatin. Przedstawiamy kilka ciekawych wariacji na temat tego klasycznego ciasta. 

  • Gruszkowa tarta tatin – przygotowuje się ją tak samo jak wersję z jabłkami. Do owoców możemy dodać przyprawy korzenne, żeby podkręcić ich jesienno-zimowy aromat. 
  • Tarta tatin z malinami i jeżynami – mogą być to też inne owoce jagodowe. Wystarczy, że wyłożymy nimi dno tortownicy i zalejemy ciastem biszkoptowym na maślance. 
  • Odwrócona tarta z rabarbarem – propozycja na deser kojarzący się z latem. Ma wszystko, co najlepsze, czyli kruche ciasto, orzeźwiający rabarbar i karmel. 
  • Tarta tatin z ananasem – jeśli nie mamy dostępu do świeżych owoców, możemy wykorzystać ananasa w syropie. Warto jednak zredukować ilość cukru, jakiej używamy do zrobienia karmelu.  

Wytrawna odwrócona tarta 

Okazuje się, że przepis na tartę tatin jest tak uniwersalny, że można go wykorzystać także do tworzenia wytrawnych wypieków, takich jak: 

  • tarta tatin z szalotkami – coś dla fanów aromatu karmelizowanej cebuli. Smakuje nieziemsko z dodatkiem tymianku, słodkiej papryki i pieprzu cayenne. 
  • odwrócona tarta z bakłażanem – żeby nadać jej azjatycki akcent, warto posmarować plastry bakłażana glazurą z pasty miso i posypać je sezamem. 
  • tarte tatin z grzybami – możemy użyć pieczarek lub podgrzybków zebranych w sezonie. Świetnie komponują się z karmelizowaną cebulą lub porem.   
  • tarta tatin z warzywami korzeniowymi – dobry pomysł na zimowe popołudnia. Pieczone jarzyny można połączyć z serem pleśniowym i orzechami. Pasuje do nich także konfitura z czerwonej cebuli

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne