Tarta tatin klasyczna

Klasyczna tarta tatin na spodzie ma delikatnie skarmelizowane jabłka i jest francuskim odpowiednikiem naszej szarlotki. Które ciasto wybieracie?

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 12 dag masła
  • żółtko
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • Wierzch:
  • 12 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 kg kwaśnych jabłek

Przygotowanie

  1. Na ciasto: z podanych składników i odrobiny lodowatej wody zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na 30 min.
  2. Na wierzch: żaroodporną formę do pieczenia stawiamy na ogniu, wkładamy masło, roztapiamy. Wsypujemy cukier, gotujemy, aż powstanie karmel. Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Na warstwie karmelu układamy ciasno w krąg cząstki jabłek, tak by lekko zachodziły na siebie. Podgrzewamy na dużym ogniu 15–20 min, do chwili kiedy karmel ściemnieje.
  3. Widelcem odwracamy jabłka, tak aby całe pokryły się karmelem i dalej podgrzewamy 10–15 min. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Ciasto rozwałkowujemy na placek nieco większy niż średnica formy. Układamy na przestudzonych jabłkach, upychając brzegi do wnętrza formy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 min w temp. 200°C. Przykrywamy dużym talerzem, odwracamy i wyjmujemy tartę. Podajemy gorącą, z lodami lub bitą śmietaną.
  4. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Wskazówki

Najsłynniejsza francuska tarta: powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron, gdzie siostry Tatin prowadziły oberżę (istniejącą po dziś dzień). Traf chciał, że tego dnia skosztował jej szef paryskiego Maxima. Wprowadził deser do menu swojego lokalu, i tym samym rozsławił na całą Francję.
 

Sprawdź też: przepis na tarty bezowe z malinami

owoce tarta jabłka ciasto tarta tatin
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy