Tarta tatin z szalotkami

Tarta tatin zwykle występuje w wersji słodkiej. Tym razem jednak zamiast na deser podajemy ją na kolację. Z szalotkami i słodką papryką smakuje po prostu wspaniale.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 30 dag francuskiego ciasta (najlepiej okrągłego)
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżka oliwy
  • 40 dag szalotek bananowych (dużych), obranych i przepołowionych
  • 5 dag cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 roztarte goździki
  • 4 łyżki stołowe octu sherry
  • łyżka masła
  • kilka gałązek tymianku

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ciasto posypujemy pieprzem cayenne. Jeżeli ciasto nie jest okrągłe, wycinamy koło o śr. ok. 26 cm. Oliwę podgrzewamy w patelni, którą będzie można wstawić do piekarnika, wkładamy połówki szalotek przecięciem do dołu i smażymy 4–5 min, aż zaczną się karmelizować. Dodajemy cukier, przyprawy i wlewamy ocet, gotujemy ok. 10 min, regularnie obracając szalotki.
  2. Gdy będą już miękkie, a z cukru i octu powstanie syrop, dodajemy masło i tymianek. Układamy szalotki starannie, przecięciem do dołu, lekko studzimy. Krążek ciasta kładziemy na szalotkach, chowając wystające brzegi do środka patelni, kilkakrotnie nakłuwamy nożem, aby para mogła się wydostawać.
  3. Pieczemy ok. 25 min, aż urośnie i pięknie się zrumieni. Studzimy przez 5–10 min, a następnie wykładamy tartę na talerz, ostrożnie odwracając ją do góry nogami.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Wskazówki

Jeśli uważamy, że tarta nie wyjdzie łatwo, zanim spróbujemy ją przerzucić, postawmy patelnię na płycie kuchennej na 5 min, aby ponownie stopić wszystkie cukry, i poruszajmy nią delikatnie.

Zobacz też: tarta z kremem jagodowym i jadalnymi kwiatami

kolacja tarta cebula szalotka tarta tatin
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy