Tarta szparagowa z trzema serami

Przepis na tartę ze szparagami i trzema rodzajami serów.

Dodany przez:

Tarta szparagowa z trzema serami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 8 łyżek zmrożonego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki zimnej wody z lodem
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • WYPEŁNIENIE:
  • ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki kremowego koziego sera
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 1/4 szklanki startej mozzarelli
  • pęczek szparagów
  • żółtko

Przygotowanie

  1. Na ciasto: mąkę mieszamy z solą, dodajemy zimne masło i siekamy nożem, aż powstaną grudki. Jogurt mieszamy z lodowatą wodą i sokiem z cytryny. Mieszaninę wlewamy do mąki i używając rąk lub za pomocą drewnianej łyżki, wyrabiamy ciasto, formujemy kulę. Owijamy folią i przechowujemy w lodówce ok. 20 min.
  2. Aby przygotować nadzienie, posiekany czosnek mieszamy z łyżką oliwy. W osobnej misce mieszamy trzy rodzaje serów z resztą oliwy. Przechowujemy w lodówce, aż do czasu użycia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na koło o śr. 30 cm, przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do
  3. wypieków, pozostawiając wolny 5-cm brzeg. Na cieście rozprowadzamy mieszankę serową. Układamy obrane szparagi i skrapiamy mieszaniną oliwy z czosnkiem. Zaginamy brzegi ciasta, aby powstał rant. Żółtkiem wymieszanym z łyżeczką wody smarujemy brzegi ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min.

Wskazówki

Zobacz też: Zielona fasolka szparagowa z boczkiem

warzywa szparagi kolacja tarta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze