Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami

Wiosenna przekąska ze szparagami w roli głównej!

SałatkiPrzekąski

Ocena:

(średnia 4.5 z 193 głosów)

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych świeżych szparagów (ok. 50dag)
  • 30g płatków migdałów
  • 6 plastrów pokrojonego w plastry sera żółtego Gouda
  • 1 natka pietruszki
  • ¼ łyżeczki soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min.
  • W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy płatki migdałowe i mieszamy, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odkładamy do miseczki.
  • Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągamy i odcedzamy warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko kroimy żółty ser w plastry.
  • Szparagi układamy na talerzu, posypujemy podprażonymi migdałami i przykrywamy płatami sera. Całość dekorujemy listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy